Europa Liberă/Armand Goșu: În urma votului din Chișinău, pozițiile Blocului ACUM și influența lui în Guvern vor fi diminuate (Revista presei)

  • 04 Noiembrie 2019 09:50
Europa Liberă/Armand Goșu: În urma votului din Chișinău, pozițiile Blocului ACUM și influența lui în Guvern vor fi diminuate (Revista presei)

”Socialistul Ion Ceban este noul primar de Chișinău. Candidatul proeuropean, în premieră pierde alegerile”, titrează Adevărul. Ion Ceban, membru al formațiunii conduse de președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi, a obținut victoria în fața candidatului proeuropean din partea Blocului ACUM, Andrei Năstase, cel care l-a învins pe Ion Ceban în alegerile anticipate din Chișinău din 2018, însă atunci scrutinul a fost anulat printr-o hotărâre a instanței de judecată.

Adevărul mai notează că Ion Ceban, anunță că va fi primarul tuturor. „Alte soluții nu văd, decât să muncim împreună, să divizăm responsabilitatea. Asta o vom face, dar începând cu ziua de mâine”, a declarat Ion Ceban într-un briefing de presă în care a apărut alături de Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

Candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al Chișinăului, Andrei Năstase, se arată surprins de rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală. Andrei Năstase a vorbit despre o posibilă fraudare a alegerilor. „După estimările pe care le-am făcut noi, nu putea să fie acest rezultat. Este ceva în neregulă, inclusiv o fraudă”, a declarat Năstase în direct la TV8, în timpul unei ediții speciale.

Ziarul Național subliniază: ”BASTIONUL a CĂZUT: Socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria Chișinău”. Ion Ceban este al cincilea primar de Chișinău de la independență încoace, după Nicolae Costin, Serafim Urechean, Dorin Chirtoacă și Andrei Năstase (timp de două zile în 2019) și marchează o premieră - capitala R. Moldova nu a fost câștigată niciodată până acum de un reprezentant al unei forțe politice proruse, relatează sursa citată.

La miez de noapte, Dodon anunță că susține Guvernul Sandu, dar are unele „propuneri” pe care le va înainta în câteva zile”, scrie Cotidianul. ”Începând cu ziua de mâine vom face consultări pe intern. Susținem Guvernul Maiei Sandu, noi suntem pentru păstrarea acestei majorități parlamentare, chiar dacă avem unele propuneri de a spori eficiența actului de guvernare. Vom discuta aceste propuneri cu partenerii”, a spus Dodon, ieri, într-o conferință de presă. 

Victoria la Chișinău le va da aripi socialiștilor ca să forțeze negocieri și împărțirea unor portofolii”, consideră analistul de la București, Armand Goșu. El a subliniat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că ”rezultatul din Chișinău are un impact enorm asupra întregii vieți politice din Moldova. Socialiștii lui Dodon nu vor rupe, cel mai probabil, coaliția de guvernare, pentru că PD-ul nu e un aliat suficient de credibil la Bruxelles. Oricum, Moscova n-are bani ca să dea sume mari ca să susțină Moldova, tot Bruxelles-ul va fi principalul donator. Or, acolo singură Maia Sandu și Guvernul, și colegii ei din ACUM au cheia ca să pătrundă pe culoarele strâmte ale Bruxelles-ului și să obțină bani pentru Republica Moldova acum, în pragul iernii. De aceea aș vedea mai degrabă că această coaliție va supraviețui. În urma votului din Chișinău e totuși evident că pozițiile ACUM și influența lui în Guvern va fi ceva diminuată”, a remarcat analistul din România.

Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, explică de ce, în opinia sa, Andrei Năstase a pierdut alegerile în Chișinău, informează Tribuna. „Unii nu înțeleg, cum de anul trecut Năstase a câștigat în fața lui Ion Ceban, iar anul acesta a pierdut?… Răspunsul e simplu: Năstase și blocul ACUM anul trecut erau în opoziție și nu erau în Alianță cu socialiștii! Anul acesta, Năstase și Maia Sandu guvernează Republica împreună cu socialiștii lui Dodon și asta se datorează lui A. Năstase și Maiei Sandu!!! Alianța cu socialiștii este motivul pierderii Capitalei și lucrul acesta era clar de la bun început. (…) Pierderea Capitalei – iata aceasta, Andrei, înseamnă trădare!”, a scris Ghimpu, citat de Tribuna.

Mold-Street scrie că, timp de aproape două luni, cererea Agenției Proprietății Publice (APP) prin care a solicitat judecătorilor recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău așa și nu a fost pusă pe rol fiind „plimbată” prin instanțele din Chișinău, care își declinau competența. Acum două luni, Guvernul Maia Sandu abroga patru Hotărâri din anii 2012-2013 ale Executivului care vizau concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Mold-street.com a reconstituit parțial cum a navigat dosarul prin instanțe. Detalii găsiți pe site-ul publicației.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău