Europa își face planuri de rezervă pentru situația în care Rusia ar întrerupe livrările de gaze

  • 27 Mai 2022 18:33
Europa își face planuri de rezervă pentru situația în care Rusia ar întrerupe livrările de gaze

Europa elaborează planuri de rezervă pentru situația în care ar exista o oprire completă a importurilor de gaze din Rusia, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Financial Times, potrivit Agerpres.

Planurile care sunt elaborate de Executivul comunitar ar include măsuri de raționalizare a livrărilor de gaze către sectorul industrial, în timp ce gospodăriile ar fi exceptate, susțin mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Grupul rus Gazprom a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, după ce aceste țări au refuzat să respecte un decret al Kremlinului conform cărora cumpărătorii de gaze rusești trebuie să plătească în ruble, în loc de euro sau dolari.

"Ne confruntăm cu o situație în care oricare stat membru ar putea fi următorul căruia să îi fie întrerupte livrările. Până acum am putut să răspundem la îngrijorările privind securitatea aprovizionării celor trei state membre, în principal cu ajutorul și solidaritatea statelor vecine", a spus Kadri Simson.

"În acest an, dacă va fi o întrerupere completă, pregătim planuri de rezervă", a precizat comisarul european.

Sectorul industrial este responsabil pentru 27% din consumul de gaze naturale al UE, cei mai mari consumatori fiind companiile din sectorul chimiei, ceramicii, alimentelor și producției de sticlă. Comisia Europeană a spus că va proteja lanțurile vitale de aprovizionare pentru produsele alimentare precum și produsele destinate sănătății și siguranței.

Kadri Simson a insistat că este posibil ca în acest an să fie înlocuite două treimi din gazele rusești, așa cum a promis anterior Comisia Europeană. Potrivit lui Kadri Simson, statele membre își extind rapid capacitățile de a gestiona gaze lichefiate care ajung pe mare prin intermediul tancurilor și ulterior sunt reconvertite în gaze care sunt livrate mai departe prin intermediul conductelor.

Renunțarea la gazele naturale rusești este o sarcină uriașă pentru Uniunea Europeană, care înaintea războiului din Ucraina importa 40% din necesarul său de gaze din Rusia. Acum, cota gazelor rusești a scăzut până la 26% iar Simson susține că Europa este pe cale să o reducă până la 13% la finele anului. La acea dată, statele membre își vor deschide sau își vor fi extins capacitățile terminalelor de gaze lichefiate până la 19 miliarde metri cubi pe an. Comparativ, anul trecut Rusia a furnizat UE o cantitate de 155 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Kadri Simson a dezvăluit că Bruxellesul se așteaptă la creșterea livrărilor de gaze din SUA și Norvegia dar discută și cu noi furnizori. "Lucrăm cu Egiptul și Israelul și sperăm că până la vară vom avea acorduri bilaterale cu ele. Intenționăm să ne reînnoim dialogul energetic cu Algeria", a precizat Simson.

Comisarul european a recunoscut că țările din Europa Centrală fără ieșire la mare, cum este Ungaria, și care se bazează pe țițeiul rusesc livrat prin conductă se confruntă cu cele mai mari provocări dar a insistat că UE trebuie să mențină unitatea când vine vorba de sancțiuni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău