Euronews | „Noul Guvern al R. Moldova are o veche problemă: regiunea transnistreană” (Revista presei)

  • 27 Iulie 2021 09:37
Euronews | „Noul Guvern al R. Moldova are o veche problemă: regiunea transnistreană” (Revista presei)

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Natalia Gavrilița, ar urma să conducă noul Guvern de la Chișinău, care, cel mai probabil, va fi învestit în funcție joi, 29 iulie, scrie publicația Adevărul, care face trimitere la surse din cadrul PAS.

Acestea mai afirmă că liderul formațiunii, Igor Grosu, ar urma să ocupe funcția de președinte al Parlamentului. El a anunțat că despre componența noului Cabinet de miniștri se va afla la sfârșitul săptămânii curente, după consultările dintre președinta Maia Sandu și fracțiunile parlamentare. La începutul lunii ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a mai fost o dată candidat la funcția de prim-ministru, însă în alte circumstanțe. Atunci, președinta Maia Sandu a desemnat-o pe Gavrilița la funcția de premier pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, în speranța că majoritatea parlamentară de la acea vreme, PSRM-ȘOR, nu îi va oferi votul. Prin urmare, Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi din partea deputaților, amintește Adevărul.

Modul în care vor fi repartizate comisiile parlamentare a fost discutat în cadrul PAS, iar astăzi fracțiunea va comunica cu celelalte partide parlamentare, a declarat deputatul PAS, Andrei Spânu, la Jurnal TV. El a refuzat să spună care este candidatul formațiunii la funcția de președinte al Parlamentului, dar a precizat că „în mare parte, deciziile au fost luate”. Deputatul PAS a comentat criticile opoziției după pauza luată de Parlament. „S-a respectat regulamentul. Înainte de ședință, am purtat discuții și de fapt am agreat această procedură. Am convenit că joi ne întrunim și continuăm. (…) Am trecut de perioada când se convocau ședințe noaptea, fără a se cunoaște agenda, proiectele care urmau să fie examinate, etc.”, a adăugat Spânu. „Pur juridic nimic nu a fost încălcat”, crede președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea. El este de părere că, din punct de vedere politic s-a dat apă la moară celor care sunt împotriva PAS-ului. „Era rațional să fie numit președintele Parlamentului. Constituirea comisiilor și a Biroului Permanent nu e așa de simplă. Aș recomanda ca PAS să nu se grăbească în reformele importante”, a spus Gribincea, citat de jurnal.md.

Europa Liberă reține ideile principale ale discursului ținut de președinta Maia Sandu în ședința de constituire a noului Parlament, „construit astfel încât să cuprindă toate domeniile considerate a avea nevoie de intervenții urgente, șefa statului s-a referit pe larg la justiție: „Din acest moment, declar toleranță zero față de corupție! S-a terminat vremea în care legile bune rămâneau doar pe hârtie. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor. Conducătorii compromiși și corupți trebuie înlocuiți cu oameni onești. Reforma justiției și cea a procuraturii trebuie să înceapă neîntârziat!” A urmat cu media: “Vreau să văd un consiliu al audiovizualului care n u mai face partizanat politic pe banii cetățenilor. ”După care a trecut la legislația electorală: “Oamenii trebuie să poată vota mai ușor, inclusiv prin votul prin corespondență sau electronic.” Dintre prioritățile guvernului, care conform asigurărilor președintei va fi inaugurat foarte curând, au fost menționate de șefa statului: „Trebuie să găsească soluții pentru a scoate statul din capcanele contractelor păguboase încheiate anterior, trebuie să scoată întreprinderile de stat din starea de faliment, trebuie să recupereze importante proprietăți ale statului, trebuie să curățe instituțiile, una câte una, de interese corupte.”

Ziarul de Gardă face trimitere la un material difuzat de Euronews, în care se constată că: „Noul Guvern al R. Moldova are o veche problemă: regiunea transnistreană”. Maia Sandu a câștigat atât președinția Republicii Moldova în noiembrie, cât și majoritatea în Parlamentul de la Chișinău în iulie, cu promisiunea de a-și reorienta țara spre Europa și de a lupta împotriva corupției. O problemă care nu a apărut prea mult în programul Maiei Sandu și nici în manifestul fostului său partid (PAS) a fost regiunea transnistreană, se arată într-un articol Euronews. Potrivit Euronews, „problemele din regiunea transnistreană ar putea apărea ca prima provocare majoră a noului președinte. Cu siguranță se află pe radarul Moscovei, care își linge rănile după ce a pierdut un aliat la Chișinău în fostul președinte Igor Dodon și coaliția sa de partide comuniste și socialiste din parlament”. La doar o zi după alegerile parlamentare anticipate de la Chișinău, la 12 iulie, Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, a declarat că „Rusia așteaptă să vadă cum Maia Sandu va aborda regiunea transnistreană, unde Rusia are 2.000 de soldați”. „Dacă acest guvern se întoarce de la Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință”, a spus el. Sandu a avut grijă să nu supere Moscova în timpul campaniei sale electorale, fapt remarcat de Kremlin, dar Kalașnikov a spus că Rusia este îngrijorată de „pro-europenismul” ei și că va căuta să „fuzioneze” regiunea transnistreană – sau chiar Moldova – în România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău