EURACTIV | Rutte administrează un duș rece viselor Bulgariei despre Schengen și zona euro

  • 08 Februarie 2018 12:45
EURACTIV | Rutte administrează un duș rece viselor Bulgariei despre Schengen și zona euro

Premierul olandez Mark Rutte a administrat marți un duș rece ambiției Bulgariei de a-și urni candidatura împotmolită la aderarea la spațiul UE fără granițe Schengen și a declarat de asemenea că țara mai are de lucru și pentru a întruni criteriile de aderare la zona euro.

Rutte se află în Bulgaria pentru o vizită de două zile, la invitația omologului său bulgar, Boiko Borissov. Bulgaria deține președinția rotativă a Consiliului UE în prima jumătate a lui 2018, scrie EURACTIV.

Borissov vrea să pună capăt unei îndelungate obstrucționări de către statele UE a accederii țării sale în Schengen.

Atât Bulgaria cât și România, care au aderat la UE în 2017, au primit "undă verde" în 2010 de la Comisie pentru a adera la Schengen. Însă admiterea necesită unanimitate, iar ele au fost blocate de un grup de țări care include și Franța, Germania și Olanda.

O recentă vizită la Sofia a lui Merkel a fost interpretată de autoritățile bulgare drept un semnal privind o atitudine mai deschisă a ei față de intrarea Bulgariei în Schengen.

Însă Rutte a administrat un duș rece speranțelor lui Borissov.

"Susținem accederea Bulgariei în Schengen. Însă munca nu s-a încheiat - sunt necesare eforturile multor participanți la proces, inclusiv ale Bulgariei. Însă doresc să-l felicit pe Borissov pentru realizările de până acum. După cum a spus (președintele Comisiei Europene) Juncker - mai există ceva muncă ce trebuie făcută de Bulgaria, și cred că o va face", a declarat Rutte, citat de Mediapool.

În realitate, Juncker a declarat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen și trebuie să o facă imediat.

Rutte a clarificat totodată că el nu consideră că Bulgaria e pregătită să adere la zona euro.

"Vreau să subliniez marile realizări ale Bulgariei în privința datoriei externe și creșterii economice și a altor criterii importante care sunt obligatorii pentru statutul de membru plin al zonei euro. În această privință, e clar că Bulgaria progresează în direcția corectă", a declarat Rutte.

Bulgaria a anunțat în ianuarie că va solicita primirea ei în ERM-2, anticamera zonei euro, unde candidații petrec cel puțin doi ani înainte de a li se permite să adopte moneda unică.

Borissov a recunoscut că e nevoie de mai multă muncă, dar a asigurat că obiectivele vor fi atinse.

"Toată lumea vede că [Bulgaria] este o frontieră externă sigură [pentru UE]. Toată lumea recunoaște Bulgaria drept o președinție foarte bună. Sper că vom fi în măsură să convingem parlamentul olandez, cu coaliția lui complicată, că Bulgaria respectă disciplina", a declarat premierul bulgar.

În aceeași zi, Solomon Passy, un fost ministru bulgar de externe, vorbise la televiziunea națională, unde propusese ca Borissov să-i spună lui Rutte că Bulgaria ar putea încerca să-l împiedice să obțină următorul mandat de președinte al Consiliului European, dacă el va continua să blocheze accederea Bulgariei în Schengen.

Conform analiștilor, Rutte l-ar putea înlocui pe Donald Tusk atunci când postul lui va rămâne vacant, la finalul lui 2019.

Articol de Georgi Gotev

Traducere: Andrei Suba

Sursa: Rador

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău