EUalegROmania! Techirghiolul de legendă

  • 10 Decembrie 2014 17:15
EUalegROmania! Techirghiolul de legendă

Se spune că pe meleagurile acestea trăia de mult un pașă bătrân, pe nume Techir.

După ce turcii au început să se retragă pe tărâmurile lor, cel mai de preț lucru pe care îl mai avea acest pașă era un măgăruș.

Cum sănătatea i se deteriora de la o zi la alta, într-o zi, Techir i-a cerut unui hoge să-i citească din Coran.

„Mântuirea se află numai în iubire; să te încrezi celui care te iubește și să te lași în voia și dragostea lui, căci numai așa te vindeci de toate durerile”, i-a spus hogea.

Cum ființă mai dragă pe lume nu avea, bătrânul a slobozit măgărușul, care a rupt-o la fugă, cu tot cu căruța în care era și pașa, și nu s-a oprit decât în mijlocul unui lac cu nămol.

Murdari de pământul negru și moale al lacului, au ieșit și s-au uscat la soare, iar, ca prin minune, durerile bătrânului au dispărut.

De atunci, vestea noroiului vindecător s-a răspândit în lume, iar în zilele noastre nămolul de Techirghiol este o carte de vizită pentru turismul balnear.

 

Atrași de frumusețea simplității

Turiștii care ajung la Techirghiol nu caută luxul și nici confortul, ci curele de sănătate. Căsuțe vechi, cu aer tihnit, ce te poartă în perioada dintre cele două războaie încadrează străzile șerpuite ale orașului. Casa unde trăgea Constantin Tănase sau imobilul lui Mircea Eliade răspândesc și astăzi parfumul vremurilor de altădată.

Când istoria se întâlnește cu noul

Comunitatea musulmană din Techirghiol este recunoscută drept una dintre cele mai longevive din Dobrogea.
Și, nu-i greu de bănuit, că atunci când treci pe lângă o curte mirosul suberekului proaspăt scos din tigaie sau parfumul delicioaselor baclavale servite lângă o cafea turcească fierbinte îți gâdilă simțurile.

 

Plaja, lacul și nămolul

Dincolo de orice, lucrurile care îi fac pe oameni să aleagă Techirghiol sunt lacul sărat, plaja cu nisip fin și nămolul sapropelic.

În bazele de tratament moderne, mulți au uitat de dureri, precum bătrânul pașă Techir și al său măgăruș.
O baie în cel mai mare lac salin din România, care te menține la suprafață fără să miști un deget, este ca o gură de sănătate, după o zi încărcată de muncă.

La distanță de o oră și jumătate de Capitală, dacă vii pe Autostrada Soarelui, vei găsi și un loc excelent pentru windsurfing și yachting.

Nu iți spunem să vii la Techirghiol ca să faci baie în lac sau să te ungi cu nămol, ci ca să vezi că se poate ca Modernul să nu afecteze Trecutul, ci să se armonizeze cu el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău