Etiopia - Bibliotecile mobile cu cămile, o modalitate de a-i feri pe copii de munca forțată

  • 05 Iunie 2020 19:30
Etiopia - Bibliotecile mobile cu cămile, o modalitate de a-i feri pe copii de munca forțată

O organizație caritabilă a introdus într-o zonă îndepărtată din Etiopia o nouă metodă prin care încearcă să-i protejeze de munca forțată pe copiii care nu pot merge la școală din cauza pandemiei de coronavirus - cărțile transportate cu cămile, scrie Agerpres.

Etiopia și-a închis școlile la mijlocul lunii martie și a trimis peste 26 de milioane de copii acasă, ceea ce specialiștii susțin că reprezintă un risc crescut de muncă și căsătorie forțată a minorilor, relatează vineri Thomson Reuters Foundation.

Însă, în regiunea Somali din estul țării, peste douăzeci de cămile sunt folosite pentru a transporta cutii de lemn pline cu manuale pentru a ajuta mii de copii din satele îndepărtate să își continue educația.

''Amploarea acestei crize este imensă, dar suntem hotărâți să satisfacem nevoile celor mai vulnerabili și să ne asigurăm că niciun copil nu o duce mai rău la sfârșitul acestei pandemii", a declarat Ekin Ogutogullari, directorul filianei din Etiopia a Save the Children (Salvați Copiii), organizația caritabilă aflată în spatele acestei scheme.

''Ne asigurăm că acești copii continuă să citească și să învețe, în ciuda faptului că nu merg la școală'', a spus el pentru Thomson Reuters Foundation.

Save the Children a lansat bibiotecile mobile cu cămile în urmă cu un deceniu și a ajutat peste 22.000 de copii din 33 de sate să aibă acces la educație în timpul pandemiei.

Voluntarii din comunități călătoresc în sate alături de cămilele care transportă cutii cu cărți și un cort și amenajează o bibliotecă temporară care rămâne în fiecare sat timp de două zile și jumătate înainte de a merge mai departe.

Organizația caritabilă și-a adaptat bibliotecile mobile noilor circumstanțe - înainte, copiii se strângeau laolaltă și citeau împreună, însă în prezent ei iau cărțile acasă și le returnează săptămâna următoare.

Luna trecută, organizația a desfășurat un sondaj la care au participat treizeci de copii etiopieni cu privire la temerile pe care le au în legătură cu pandemia de coronavirus și a constatat că aceștia erau îngrijorați de presiunea economică asupra familiilor lor și de creșterea numărului de cazuri de muncă și căsătorie forțată în rândul minorilor.

Un copil din regiunea Somali, unde populația se confruntă cu seceta, inundațiile, epidemiile și invaziile de lăcuste de deșert, a declarat că mulți minori sunt nevoiți să lucreze ca păstori sau să adune lemne de foc în perioada în care nu merg la școală.

Aproape 16 milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani sunt supuși exploatării prin muncă în Etiopia, potrivit unui sondaj național publicat în 2018.

Joan Nyanyuki, director executiv al filialei din Etiopia a African Child Policy Forum, o instituție de de cercetare, a declarat că rolul școlilor este acela de a-i proteja și educa pe copii. ''În prezent însă, când școlile sunt închise, copiii sunt rupți în totalitate de diferite beneficii ale sistemului educațional", a spus ea.

''(Ei) sunt mai predispuși la violență, abuz și chiar la riscul de a sări peste mese, ceea ce ar putea duce la malnutriție și înfometare'', a adăugat Nyanyuki.

Ogutogullari a declarat că organizația caritabilă pe care o reprezintă încearcă să găsească moduri creative prin care să îi ajute pe copii să învețe. ''Cu mai mult sunt privați de școală cu atât crește numărul copiilor care ar putea să nu se mai întoarcă la școală'', a atras el atenția.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău