Eticheta ''verde'' pentru investiții în gaz și energie nucleară: Aviz tacit al statelor UE, eurodeputații se pronunță miercuri

  • 01 Iulie 2022 19:06
Eticheta ''verde'' pentru investiții în gaz și energie nucleară: Aviz tacit al statelor UE, eurodeputații se pronunță miercuri

Proiectul introducerii în "taxonomia verde" a UE a gazului și energiei nucleare a primit avizul tacit al statelor membre, dar eurodeputații vor încerca miercuri să-l blocheze în cadrul votului din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, relatează AFP.

Clasificarea ca "durabile" a investițiilor în centrale nucleare sau pe gaz pentru producția de electricitate ar facilita finanțarea acestor infrastructuri.

Însă recunoașterea contribuției lor la lupta împotriva schimbării climatice a provocat furia organizațiilor ecologiste care au denunțat o operațiune de "greenwashing". Inițiativa este de asemenea contestată în lumea financiară, potrivit AFP. Eticheta "verde" era până acum rezervată energiilor regenerabile.

Textul controversat, prezentat în ianuarie de Comisia Europeană, ar trebui să ajute la mobilizarea de fonduri private către activități care reduc emisiile de gaze cu efect de seră. El se înscrie în obiectivul de a atinge ținta de neutralitate a emisiilor de carbon de către UE în 2050.

Potrivit mai multor surse, numai opt state membre, între care Germania, Austria și Luxemburg, și-au exprimat opoziția față de text în timpul consultărilor derulate de președinția franceză a Consiliului UE.

Acest număr a fost foarte departe de "super-majoritatea" de 20 de țări necesară pentru a bloca proiectul așa-numitei "taxonomii" a UE, iar în consecință nu a fost organizat un vot formal, luându-se act de lipsa de obiecții a Consiliului UE.

Acest proiect de lege mai are însă de trecut obstacolul Parlamentului European.

Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) și respectiv Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) au votat pe 14 iunie împotriva proiectului Comisiei. Acesta va face prin urmare miercuri obiectul unui vot în sesiune plenară al cărui rezultat se anunță incert.

Războiul din Ucraina, care a pus în lumină pericolul dependenței de gazul rusesc, a întărit ostilitatea anumitor aleși.

O majoritate absolută de 353 de voturi este necesară pentru a bloca textul Comisiei. Eurodeputații din stânga radicală, social-democrații și Verzii vor vota împotrivă cu o largă majoritate. Liberalii și dreapta, deși divizați, ar trebui totuși să întrunească majoritatea necesară pentru adoptarea textului, consideră France Presse.

Un eșec ar risca să distrugă definitiv inițiativa, potrivit mai multor cunoscători ai dosarului. Ar ține atunci de executivul UE să ia decizia de a prezenta sau nu un nou text modificat.

Pentru a-și atinge obiectivele privind clima, Bruxellesul consideră indispensabilă o contribuție a energiei nucleare, care nu este emițătoare de CO2, și a centralelor pe gaz, mai puțin poluante de cât cele pe petrol sau pe cărbune.

Executivul european estimează că energiile regenerabile, care rămân o prioritate, nu vor putea ele singure să răspundă cererii crescânde de electricitate din cauza producției lor intermitente. De unde nevoia, cel puțin cu titlu de tranziție, de a favoriza de asemenea investițiile în mijloace stabile.

Franța, care vrea să-și relanseze producția nucleară, și țări din Europa centrală precum Polonia, care trebuie să-și înlocuiască centralele pe cărbune foarte poluante, au susținut inițiativa Comisiei Europene, notează

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău