Estonia își reiterează poziția în privința mutării ambasadei sale din Tel Aviv la Ierusalim

  • 06 Noiembrie 2018 10:56
 Estonia își reiterează poziția în privința mutării ambasadei sale din Tel Aviv la Ierusalim

Ambasadorul estonian în Israel, Sulev Kannike, a reafirmat că Estonia nu își va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv în Ierusalim - potrivit Eesti Rahvusringhääling - ERR, televiziunea publică estoniană.

În acest sens, diplomatul a amintit că „Ierusalimul de Est a fost anexat în 1980, parlamentul israelian declarându-l parte a teritoriului Israelului, deși Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care a confirmat că decizia Knessetului în materie de drept internațional este ilegală și a cerut retragerea tuturor ambasadelor din Ierusalim".

"Este cunoscut faptul că dreptul internațional este arma nucleară țărilor mici. Fiind diplomat, pot spune că, din punctul de vedere al dreptului internațional, dar și ca stat membru al Uniunii Europene, nu putem fi deosebit de flexibili în această chestiune" - a remarcat ambasadorul Estoniei în Israel.

Prima informație de presă cu privire la faptul că Estonia nu va urma gestul SUA de a-și transfera ambasada la Ierusalim a apărut în decembrie 2017, ministrul estonian de externe, Sven Mikser, criticând atunci decizia președintelui american, Donald Trump, și afirmând că astfel de măsuri nu contribuie la soluționarea conflictului palestinianoisraelian. Întrebat dacă ambasada estoniană va rămâne în 2018 în Tel Aviv, Sven Mikser a răspuns că "ambasada Estoniei este în Tel Aviv și nu avem niciun plan să o mutăm din acest ora?".

Sursa: rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău