Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice

  • 17 August 2022 17:00
Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice, a anunțat marți premierul micului stat baltic, Kaja Kallas, guvernul său precizând că această măsură este menită să împiedice ca monumentele “să mobilizeze mai multă ostilitate în societate și să deschidă răni vechi” în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

„Guvernul meu a decis să îndepărteze monumentele sovietice din spațiile publice din Estonia. Ca simboluri ale represiunilor și ale ocupației sovietice, acestea au devenit o sursă de tensiuni sociale din ce în ce mai mari – în aceste momente, trebuie să menținem la minimum riscul pentru ordinea publică”, a spus premierul Estoniei, țară care și-a recăpătat independența de defuncta Uniune Sovietică în 1991.

Ea a indicat că monumentele sovietice care au o “valoare istorică” vor fi depozitate în muzee și nu vor fi demolate, motivând nevoia de a învăța din lecțiile dureroase ale istoriei.

„Încercăm să păstrăm cât mai mult posibil, astfel încât generațiile viitoare să poată învăța din aceste lecții dureroase”, a conchis ea.

Estonia, alături de Letonia, Lituania și Polonia figurează printre susținătorii cei mai necondiționați ai Ucrainei în cadrul Uniunii Europene, dar de asemenea și printre cei mai mari critici ai Rusiei.

Săptămâna trecută, Estonia s-a alăturat Finlandei și Letoniei și a îndemnat Uniunea Europeană să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău