EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Veronica Balaj: Grigore Vieru este un simbol, nu doar pentru Republica Moldova, e un simbol pentru expresivitatea limbii române (AUDIO)

  • 04 Aprilie 2021 15:01
0%
00:00:00
00:00:00

Prezentarea unor volumelor Cotidiene Pariziene și Restituiri culturale Bănățene,  a poetei, jurnalistei și prozatoarei de la Timișoara, Veronica Balaj, a avut loc recent la Chișinău.

Evenimentul s-a derulat în regim on-line, în cadrul cenaclului literar Magia Cuvântului, de la Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu, din Chișinău,  moderat de poeta și criticul literar Victoria Fonari.

Volumul de poezie Cotidiene pariziene, semnat de Veronica Balaj, apărut la editura Junimea (Iași) în 2020, a obținut recent premiul de excelență al revistei Regal Literar. Acesta prezintă un jurnal de călătorie în orașul de pe Sena, în care poeta "adună acea bonomă gălăgie din cafenele, priviri din muzee, negustori din cele mai vechi timpuri, care bat din lumile paralele în lumea noastră, a unui timp cu frontiere oprite", precum menționează Victoria Fonari.

În cartea Restituiri culturale bănățene, intră în scenă jurnalista și prozatoarea Veronica Balaj, care oferă cititorilor interviurile sale cu distinși oameni de cultură, sau apropiați ai lor, difuzate de-a lungul anilor la Radio Timișoara, unde moderează emisiunile sale de autor. Printre aceste dialoguri găsim și cele cu oaspeți ai Timișoarei, printre care s-a aflat și poetul Grigore Vieru, fiind invitatul unui festival din Banat.

Un specific aparte îl oferă acestui volum introducerile și intervențiile autoarei, (ce pun în valoare și măiestria de prozatoare?), în care ea descrie cu lux de amănunte propriile impresii, circumstanțele realizării dialogurilor, ajutându-l pe cititor să pătrundă în acel univers și timp pe care îl reprezintă interlocutorii săi. Astfel, suntem introduși în mod tainic în atmosfera culturală din Timișoara antebelică, sau din alte perioade, cu cercuri literare ce întruneau tineri pasionați de literatură, mecenați tutungii, adoratori și ei ai artelor, cafenele literare vizitate de vedete literare ale timpului, sau aflăm despre renumiți români stabiliți peste hotare, promotori ai valorilor românești și ai culturii universale. Toate acestea grație capacității Veronicăi Balaj de a descoperi acele timpuri și a ni le readuce prin interviurile cu invitații săi, pe care și-i alege cu migală, cu grijă și dragoste:

"...Sunt persane care au trecut prin și au susținut emisiunea Viața Literară, pe  are am realizat-o vreo 20 de ani...și am încercat să-i conturez doar printr-un interviu, personalitatea lor fiind mult, mult mai complexă. E bine că rămâne ceva în plus față de ceea ce ei au realizat, desigur! De exemplu interviul cu Paler - este prezentat doar unul din cele pe care le-am realizat cu Dlui - dar mi-a plăcut că fiind interviul imediat după revoluție, spunea: ce fericiți să fiți mândri, cei care aveți scris în buletin ca loc de trai - Timișoara!".

Impresiile rămase în urma interviului cu Grigore Vieru sunt și acuma vii pentru Veronica Balaj, care remarcă simplitatea poetului, căldura sa sufletească:

"Grigore Vieru este un simbol, nu doar pentru Republica Moldova, este un simbol pentru expresivitatea limbii române, pentru iubirea față de limba română, pentru poezia care vine așa , ca un flux de dăruire pentru emblema națională și asta în limba română poetică.

L-am întâlnit la un festival de poezie... Fapt e că toată lumea era entusiasmat de el, iar el era de o modestie întruchipată... Mi-a oferit și mie un interviu, nu a refuzat. A fost atât de cald, atât de modest, liniștit, fără emfază, fără orgoliu, fără ascuțișuri!... Era tandru, învăluitor, precum poezia sa!

Am menționat un moment, că atunci când a venit pentru prima dată în București, primul prospect pe care l-a văzut el în limba română, era Nu călcați pe iarbă! Erau niște plăcuțe puse în parc. Și tot citea - vai dar ce frumos sună! Și la un moment dat, poate în subconștientul poetic, lucrurile au evoluat, pâna la versul său renumit - Nu sunt decât un fir de iarbă!", ne relatează autoarea.

Veronica Balaj este autoarea a  45 de volume semnate.  Prima carte, de proză, întitulată Baltazara, i-a adus premiul Uniunii Scriitorilor din România, fiind ulterior tradusă în italiană, franceză, engleză, etc. Poemele sale au fost  de asemenea traduse în mai multe limbi, fiind lansate în Italia, Belgia, alte țări.  A scris trei volume de interviuri cu personalități ale culturii românești din Canada, Convorbiri cu Personalități Românești din Montreal, pentru care a obținut o medalie specială a Primăriei Montreal.

Mai multe detalii aflați în intervul cu jurnalista poeta și prozatoarea Veronica Balaj, realizat de Alina Rusu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău