EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Despre propaganda rusească, revoluția română, fake news, manipulare și populism

  • 13 Februarie 2020 10:23
0%
00:00:00
00:00:00

Istoricul Anatol Petrencu, apreciind interesul și pregătirea în domeniul istoriei a jurnalistului Marian Voicu, recomandă cartea sa “Matrioșca minciunoșilor – fake news, manipulare populism”.

Volumul ia în dezbatere tema știrilor false promovate prin intermediul presei, ilustrând-o pe exemplul Rusiei. Încă de la începuturi, oamenii responsabili pentru politica statului din Rusia - Lenin, Stalin, Molotov, ș.a., spun minciuni, afirmă în context istoricul Anatol Petrencu:

„ În 1941, pe data de 3 decembrie, primul ministru al polonezilor, Sikorski, s-a întâlnit cu Stalin și a întrebat – nu găsim 3 mii de ofițeri polonezi, nu știți unde ar putea fi?”. Sigur că este vorba de ofițerii de la Katyn, care au fost împușcați la ordinul lui Stalin. Dar liderul sovietic răspunde fățarnic: „Nu știm, probabil au fugit, căutați-i în Manciuria!”. Sigur că a spus minciuni. Nimeni nu putea să iasă de pe teritoriul Uniunii Sovietice, nici musca nu putea zbura. Dar de fapt el știa prea bine că oamenii au fost împușcați la ordinul lui… ”, menționează A. Petrencu.

Propaganda rusă se bazează pe niște mituri, subliniază istoricul – iar unul din mituri promovat de propaganda rusă, este că doar rușii au fost victorioși în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alt mit promovat de aceeași propagandă ține de capacitatea militară a Rusiei, de asemenea exagerată.

Cartea jurnalistului român abordează și momente ce se referă la istoria României, spre exemplu revoluția din decembrie1989. Autorul cărții se întreabă dacă atunci a avut loc o revoluție, sau a fost o lovitură de stat, cu implicația serviciilor secrete. Istoricul Anatol Petrencu, în dialog cu autorul cărții, își spune propria părere:

„Eu cred că totuși a fost revoluție… a fost înlăturat Ceaușescu ca dictator și s-a produs schimbarea societății în ansamblu”, consideră istoricul.

Autorul volumului “Matrioșca minciunoșilor – fake news, manipulare populism”, jurnalistul Marian Voicu, citând mai multe surse, aduce argumente că rușii s-ar fi implicat în diferite evenimente de pe arena politică internațională - alegerea președintelui american Donald Trump, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău