Ești ceea ce citești | CĂRȚI POPULARE/ Daniel Defoe, Robinson Crusoe

  • 18 Martie 2020 12:38
Ești ceea ce citești | CĂRȚI POPULARE/ Daniel Defoe, Robinson Crusoe

Una dintre activitățile ce aduce folos în orice timp, dar mai ales în perioada când suntem nevoiți să petrecem mai mult timp acasă, este lectura. Colaboratorii bibliotecii pentru copii „Ion Creangă” din Chișinău, care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, continuă să rămână alături de tinerii cititori. Prin intermediul postului nostru de radio, ei ne reamintesc de clipele minunate pe care le putem petrece savurând o carte, un roman, mai ales unul îndrăgit și citit cu pasiune de atâtea generații la rând, cum este “Robinson Crusoe”, de Daniel Defoe.

Directoarea bibliotecii, Eugenia Bejan, cu care a discutat la telefon colega noastră, Alina Rusu, ne-a relatat câteva detalii interesante despre persoana reală, care i-a servit drept prototip autorului acestui roman:

„Romanul a fost publicat pentru prima oară în 1719. Și chiar acum, la 300 de ani de la lansare, este considerat una dintre cele mai traduse cărți din lume. Mai puțini știu că la baza roman stă povestea unui marinar scoțian, Alexander Selkirk, care a stat singur, timp de 4 ani, din 1704 până în 1709 pe o insulă pustie din arhipelagul Juan Fernandes. Născut într-un sat de pescari din Soția, Alexander a fost cel de-al 7-lea copil în familie.

La 19 ani merge la o școală de marinari și 8 ani mai târziu devine unul dintre cei mai pricepuți cârmaci din flota engleză. Tot atunci el a primit comanda primei sale nave, un galion care însoțea un alt vas, având ca scop capturarea și prădarea navelor spaniole, ce navigau în oceanul pacific. Fiind o fire rebelă, Alexandre intra deseori în conflict cu superiorul său. În urma mai multor certuri a insistat să fie lăsat să coboare cu camarazii săi pe prima insulă întâlnită, pentru a se îmbarca ulterior pe un alt vas. A coborât singur, pentru că nimeni nu a dorit să-l însoțească...”

Eugenia Bejan le mai recomandă copiilor și părinților să urmărească site-ul bibliotecii „Ion Creangă”, unde vor fi plasate mai multe recomandări a unor biblioteci on-line, dar și a unor resurse instructive-didactice din diferite domenii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău