Este nepermis ca într-o democrație Șor să ajungă în Parlament (REVISTA PRESEI)

  • 08 Martie 09:43
Este nepermis ca într-o democrație Șor să ajungă în Parlament (REVISTA PRESEI)

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Cancelaria de Stat a organizat 8 licitații în urma cărora 4 organizații neguvernamentale au obținut contracte de milioane de lei, scrie portalul Moldova Curată, care face trimitere la datele publicate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice. Astfel, organizațiile conduse de membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate, Sergiu Ostaf și Dumitru Țîra, de analistul economic Roman Chirca și de o persoană cu numele Andrei Bednîi vor primi în total 7 milioane de lei pentru a expertiza și evalua politicile publice.

La unele concursuri a participat câte un singur ofertant, mai scrie Moldova Curată.

Este pentru prima dată când Cancelaria de Stat anunță un astfel de concurs, destinat ONG-urilor, iar banii vin în totalitate de la Bugetul de Stat. Despre asta a anunțat premierul Pavel Filip vara trecută. Peste jumătate de an, în ianuarie 2019, concursul de achiziții a fost anunțat. Cancelaria de Stat a identificat 8 domenii de politici care vor fi supuse evaluării. Achiziția a fost finalizată la mijlocul lunii februarie, fiind anunțați câștigătorii la 6 din cele 8 loturi. Pentru domeniile anticorupție și integritate se organizează acum o licitație repetată.

”Cum au votat moldovenii: PSRM și ACUM, câștigători în orașe. PD a învins detașat în sate medii și mici”, titrează Cotidianul. Jurnaliștii subliniază că scrutinul din 24 februarie a arătat un decalaj enorm între votul din sate și orașe. În timp ce centrele urbane și satele mari au fost câștigate, în marea lor majoritate, de blocul ACUM și PSRM, PD-ul a înregistrat un scor bun datorită rezultatelor din satele medii și mici. Astfel, Chișinăul a revenit Blocului „ACUM”, care a acumulat aproape 120 de mii de voturi. Pentru PSRM au votat 110 mii locuitori ai capitalei, în timp ce PD a câștigat încrederea a doar 42 de mii de chișinăueni. În al doilea oraș al țării, Bălți, PSRM a acumulat 17 mii de voturi, ACUM peste 6600, în timp ce PD s-a clasat abia pe locul 4, cu puțin peste 5 mii de voturi. În total, socialiștii s-au impus în 21 de orașe importante, blocul „ACUM” a câștigat în 15, PD și-a acontat Nisporeniul, iar Partidul Șor a învins la Orhei.

Adevărul îl citează pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care susţine că scrisoarea, prin care preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, l-a invitat la negocieri privind formarea unei coaliţii de guvernare, ar fi fost scrisă în forma în care i-ar plăcea conducerii de la Moscova, pe motiv că se vorbea despre formarea unei alianţe intitulată „pro-Moldova”.  Andrei Năstase a mai dat de înțeles, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, că nu este exclus că Moscova l-ar prefera deja pe Plahotniuc, în locul lui Dodon în fruntea Republicii Moldova, subliniind că nu este clar dacă „se mai pune miza pe Dodon sau s-a trecut direct la Plahotniuc”. Andrei Năstase mai consideră că ar fi o mare problemă dacă s-ar merge la alegeri anticipate în actualele condiţii, pentru că ar exista riscul fraudelor electorale. În opinia lui, alegerile trebuie să se desfăşoare în sistemul proporţional de vot, precum era până în 2018, mai scrie Cotidianul.

TVR Moldova îl citează pe liberalul Ion Ceban, care a declarat la emisiunea  Punctul pe AZi că este ”de nepermis într-o democraţie faptul că Şor a ajuns în Parlamentul Republicii Moldova. (...) Cred că este cea mai mare batjocoră adusă la adresa poporului şi la adresa Republicii Moldova în ansamblu”, a subliniat acesta. Preşedintele organizaţiei de tineret a PL, Ion Cebanu,  a mai spus că este pentru prima dată când în Parlamentul Republicii Moldova ”avem doar interese oligarhice, de la dreapta până la stânga”.

”Trăiesc mai mult, se căsătoresc mai devreme și dețin mai puține funcții de conducere. Portretul femeilor din Moldova” – un portret al femeilor din Republica Moldova face postul de televiziune TV8.  Femeile predomină în rândul populației, primesc un salariu mai mic, se căsătoresc mai devreme, trăiesc mai mult, sunt mai instruite ca bărbații dar sunt subreprezentate în procesul de luare a deciziilor.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu opt ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 77 ani pentru femei şi 69,4 ani în cazul bărbaţilor. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă. Femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 25,7 ani, iar la bărbaţi de 28,5 ani. Femeile au un nivel de instruire mai mare decât al bărbaţilor. Femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor. Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior, 23,4% din femei au atins acest nivel comparativ cu 18,0% din bărbaţi. Totuși, femeile câștigă în medie cu 13,5% mai puțin fată de bărbați (86,5% din salariul mediu al bărbaților). Exprimată în valoare numerică, discrepanța constituie în medie circa 813 lei. Astfel, salariul mediu în anul 2017 a constituit pentru femei 5204 lei și pentru bărbați – 6017 lei. Cele mai mari discrepanțe ale câștigurilor femeilor și bărbaților sunt în activități financiare, informații și comunicații, industrie, mai notează TV8.

Ziarul de Gardă scrie despre mamele copiilor cu boli rare din R. Moldova, care luptă zi de zi cu ceea ce le oferă, dar mai ales cu ceea de ce le lipseşte sistemul din R. Moldova. ”Mamele copiilor cu boli rare devin, cu timpul, enciclopedii pe două picioare. Ele ştiu că există circa 8 mii de boli rare, pot să îţi enumere numele sofisticate ale acestora, locurile unde trebuie să te adresezi pentru consultaţie şi diagnoză. Şi mai ştiu să fie puternice – să plângă, apoi să bea o cană cu apă şi să o ia de la capăt. „Pentru că nu avem de ales”, spun ele”, zcrie Ziarul de Gardă, unde puteți citi poveștile câtorva dintre ele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
5,45 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
6 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 14 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 -0.0000
USD 17.3212 -0.0000
RON 4.0350 -0.0000
UAH 0.7352 -0.0000
RUB 0.2742 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău