Este curios că toți cei nerăbdători de a se lansa în bătălii electorale, sunt fie condamnați, fie cercetați penal sau/și introduși în listele pentru a fi sancționați de UE, SUA, Marea Britanie și Canada (Revista presei)
-
05 Iunie 2023 09:36
Agenția IPN face o analiză a intențiilor electorale prezidențiale, în contextul în care Maia Sandu a confirmat că, în noiembrie 2024, va candida pentru un nou mandat prezidențial. Anunțul privind angajarea în viitoarea competiție electorală este motivat de necesitatea menținerii “sentimentului pro-european și ieșirea din orbita Moscovei”. Inițiativele președintelui Maia Sandu, urmate de anunțul privind intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial au stârnit un interes anticipat pentru viitorul scrutin prezidențial. Rezultatele celor mai recente sondaje de opinie vin să amplifice acest interes, respectiv, aventurierii nu-și mai pot reține impulsurile și aviditatea pentru putere. Primul care și-a anunțat intenția de a reveni în politică, încă în octombrie 2022, a fost faimosul oligarh Vlad Plahotniuc.
A urmat interviul lui Igor Dodon pentru Izvestia privind intenția de a provoca alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate în toamna anului curent. Pentru că intențiile lui Dodon nu mai sunt luate în serios a fost organizat un exod masiv de deputați și primari din PSRM către structuri controlate de Ilan Șor. Ultimul din acest șir este Veaceslav Platon. Este curios că toți cei menționați, nerăbdători de a se lansa în bătălii electorale, sunt fie condamnați, fie cercetați penal sau/și introduși în listele pentru a fi sancționați de UE, SUA, Marea Britanie și Canada, citim într-o analiză pe agenția IPN, întitulată „Preludiu electoral”.
Canada impune sancțiuni împotriva a șapte persoane și o entitate pe care-i califică drept „colaboratorii Rusiei în R. Moldova”. Europa Liberă scrie că printre aceștia sunt cei sancționați deja de UE și SUA, dar și Veaceaslav Platon, Constantin Botnari și Vladimir Andronachi.
Portalul Zona de securitate reține „Mesajul ferm al președintelui ucrainean Zelensky pentru militarii ruși din regiunea transnistreană: “Vor să trăiască, vor pleca”. Problematica transnistreană nu a fost anunțată ca subiect pe agenda oficială de discuții al summit-ului Comunității Politice Europene de joi, 1 iunie, ce a avut loc în Moldova, însă jurnaliștii prezenți la eveniment au obținut mai multe declarații privind stânga Nistrului, unele în premieră. Cel mai citat la acest subiect a fost președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy. Liderul de la Kiev a avut un mesaj direct trupelor ruse de ocupație din stânga Nistrului, cunoscute ca GOTR (Grupul Operativ de Trupe Ruse) cărora le-a sugerat că dacă vor să trăiască, vor pleca. „Nu-mi pasă cum, eu nu le voi comanda taxi. (…) Sunt sigur că după ce vom câștiga războiul veți avea și voi o țară unită fără să cadă rachete și fără Rusia”. Președintele ucrainean a comentat și formatul 5+2. El a spus că „nu vede rostul discuțiilor despre ceva ce este mort. Moldova s-ar putea să vrea să conecteze alte state la un viitor proces de negocieri, dar indiferent care va fi formatul, Ucraina va fi acolo și va juca un rol foarte important pentru că avem hotar comun, printre aceste țări ar putea fi România.” Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, la fel a fost întrebat despre regiunea transnistreană, dar în contextul aspirațiilor Moldovei de integrare în UE, dacă ar fi existența acestui conflict nerezolvat un impediment, Borrell a declarat că nu, scrie Zona de Securitate.