Escrocii nu au vacanță. Poliția avertizează cetățenii să fie vigilenți în mediul online și vine cu o serie de recomandări pentru evitarea escrocheriilor

  • 02 August 2023 17:10
Escrocii nu au vacanță. Poliția avertizează cetățenii să fie vigilenți în mediul online și vine cu o serie de recomandări  pentru evitarea escrocheriilor

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii despre escrocii online care profită de lipsa de atenție a utilizatorilor pentru a-i înșela. În acest context, oamenii legii vin cu o serie de recomandări pentru a nu cădea pradă escrocilor.

Potrivit IGP, aceștia creează profiluri false și expediază mesaje pe rețelele de socializare prin crearea unor istorii false precum că ar fi o rudă din străinătate și este grav bolnavă și dorește să lase moștenire o sumă mare de bani, iar pentru aceasta se cere ca utilizatorul să expedieze datele personale pe o adresă electronică specială.

Totodată, pentru a mări gradul de încredere, aceștia folosesc logourile filialelor bancare în diverse spoturi video, prin care cetățenii sunt îndemnați să acceseze un link pentru a se înregistra și vor obține o sumă de bani.

Oamenii legii îndeamnă repetat cetățenii să fie vigilenți, să nu se lăse pradă escrocilor și să respecte regulile de securitate online:

Regula de aur pentru a te proteja de escrocheriile de pe Internet este de a nu oferi sub niciun pretext detalii despre cardul bancar.

Banca nu solicită niciodată transmiterea datelor cu caracter personal sau date legate de contul bancar prin email, SMS, la telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare.

Escrocii folosesc adesea email-uri și mesaje neașteptate, care conțin link-uri sau fișiere de descărcat.

Înainte de a face click pe acestea, asigurați-vă că provin de la o sursă de încredere și că sunt legitime.

Dacă faceți cumpărături online sau vizitați site-uri web care cer informații personale, verificați întotdeauna adresa web și asigurați-vă că este securizată.

Adresele web securizate încep cu «https» și au un lacăt în bara de adrese.

Escrocii încearcă adesea să ghicească parolele folosite de utilizatori pentru a accesa conturile lor. Asigurați-vă că folosiți parole puternice, care conțin litere, numere și caractere speciale și evitați folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi.

Nu distribuiți niciodată informații personale, cum ar fi numele complet, adresa sau numărul de telefon, pe site-uri web necunoscute sau prin mesaje de pe rețelele de socializare.

Fiți precaut cu ofertele prea bune pentru a fi adevărate. Escrocii încearcă adesea să atragă utilizatorii cu oferte care captează. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată este posibil să fie o escrocherie.

Dacă puneți la îndoială validitatea unei oferte sau a unui mesaj este întotdeauna mai bine să fiți precaut decât să fiți înșelat.

La introducerea datelor de card în mediul online, atrageți atenție la pagina pe care sunteți redirecționat în momentul navigării, care trebuie să fie una veridică și securizată.

„În cazul că ați devenit victima escrocilor informați de urgență Poliția la numărul de urgență 112,” scrie Poliția.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău