Escrocherii financiare online: Aproape 600 de persoane au fost arestate după o amplă operațiune a Interpol

  • 27 Mai 2021 14:10
Escrocherii financiare online: Aproape 600 de persoane au fost arestate după o amplă operațiune a Interpol

O amplă operațiune a poliției în Asia împotriva escrocheriilor financiare pe internet a dus la arestarea a 585 de persoane și înghețarea a peste 1.600 de conturi bancare, în perioada septembrie-martie, a anunțat miercuri Interpol, informează AFP.

"Infractorii online încearcă adesea să exploateze absența de frontiere care caracterizează internetul, țintind victime sau transferând fonduri ilegale în străinătate", a declarat într-un comunicat Ilana de Wild, directoare a Interpol pentru criminalitate organizată și noi forme de criminalitate, care își are sediul la Lyon, Franța.

Coordonată de Interpol și mobilizând 9 țări asiatice, operațiunea "Haechi-I" a permis de asemenea confiscarea a 83 de milioane de dolari fonduri ilicite, după ce au fost soluționate 892 de dosare dintre cele peste 1.400 deschise.

Printre țările care au participat la această amplă operațiune, în timpul căreia au fost mobilizați peste 40 de agenți specializați, se numără Thailanda, Vietnam, Cambodgia, China, Indonezia, Laos, Filipine, Singapore și Coreea de Sud.

"Rezultatele operațiunii 'Haechi-I' demonstrează că infracționalitatea financiară online este fundamental una la scară planetară și că doar o solidă cooperare internațională poate să-i combată în mod eficient pe acești infractori", a adăugat Ilana de Wild.

La începutul lui februarie, o societate sud-coreeană a transferat aproape 7 milioane de dolari după o cerere ce părea să provină de la unul dintre partenerii săi comerciali pentru plata de facturi. Însă datele bancare au fost modificate în mod fraudulos pentru a reorienta transferurile spre bănci din Indonezia și Hong Kong. Compania a alertat autoritățile locale și o unitate coreeană a Interpol specializată în criminalitate financiară, care au putut îngheța jumătate din fonduri. Ancheta este încă în curs, potrivit aceleiași surse.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău