Escaladarea tensiunilor în Nagorno-Karabah: Armenia sesizează CEDO

  • 28 Septembrie 2020 15:41
Escaladarea tensiunilor în Nagorno-Karabah: Armenia sesizează CEDO

Armenia a sesizat luni în regim de urgență Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru a cere măsuri provizorii față de Azerbaidjan, în timp ce luptele continuă în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, relatează AFP, citând surse de la CEDO, preluat de Agerpres.

'Curtea a primit în această dimineață din partea Armeniei o cerere de măsuri provizorii. Ea este în curs de examinare', a declarat o purtătoare de cuvânt a CEDO, fără să ofere mai multe detalii despre măsurile solicitate.

CEDO, ramura juridică a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg, a fost sesizată în baza Articolului 39 al regulamentului său, care îi permite să ia măsuri de urgență în cazul unui risc iminent de prejudicii ireparabile.

Cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în luptele dintre separatiștii din Nagorno Karabah, susținuți de Armenia, și Azerbaidjan, potrivit unor bilanțuri anunțate luni, confruntările suscitând temeri privind un război deschis între Baku și Erevan.

Această regiune separatistă azeră, locuită de o majoritate de etnici armeni, nu se află sub jurisdicția Baku după războiul de la începutul anilor 1990, soldat cu circa 30.000 de morți.

Un război deschis între cele două țări provoacă temeri privind riscul unei destabilizări grave a regiunii, în special dacă Turcia și Rusia, care au interese divergente în Caucazul de Sud, ar interveni în conflict.

Armenia și Azerbaidjanul sunt din 2001 membre ale Consiliului Europei, o organizație paneuropeană de apărare a drepturilor omului și statului de drept.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău