Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, donație pentru copiii ucraineni refugiați cu sprijinul bisericilor din România și alte state din Uniunea Europeană

  • 25 August 2022 10:16
Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, donație pentru copiii ucraineni refugiați cu sprijinul bisericilor din România și alte state din Uniunea Europeană

Miercuri, 24 august 2022, Episcopia de Bălți a donat, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcopul de Bălți, o sută de tablete educaționale copiilor ucraineni refugiați la Bălți și în localitățile din jur. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Educațional „Anastasis” al Episcopiei de Bălți.

 
În cuvântul său, PS Antonie a menționat că Episcopia de Bălți este alături de refugiații ucraineni de la începutul războiului în Ucraina. Preasfinția Sa a amintit de Punctul de asistenă primară pentru refugiați „AGAPIS” de la vama Criva dintre R. Moldova și Ucraina, deschis în data de 21 martie 2022 de Episcopia de Bălți în parteneriat cu Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, de ajutoarele oferite refugiaților din R. Moldova și parohiilor din Ucraina.
 
PS Antonie a mai spus că la început de nou an școlar, care va începe la 1 septembrie, Episcopia de Bălți vine în ajutorul copiilor ucraineni, care din cauza războiului sunt nevoiți să studieze on-line, cu o donație de o sută de tablete educaționale. PS Antonie a specificat că banii pentru tablete, dar și pentru celelalte ajutoare oferite de Episcopia de Bălți refugiaților ucraineni, au fost donați de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Ahiepiscop și Mitropolit Nifon al Târgoviștei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei.
 
Cea mai numeroasă familie ucraineană, care a binefeciat de tablete educaționale oferite de Episcopia de Bălți, este o familie cu 13 copii, dintre care 8 sunt la școală.
La eveniment a fost prezent și Excelența Sa, Domnul Petrișor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, care a adresat un cuvânt de salut copiilor și părinților prezenți la Centrul Educațional „Anastasis”, în care s-a referit la gesturile de solidaritate ale poporului român cu cel ucrainean în contextul tragediei din Ucraina.
 
Un cuvânt către copiii și părinții ucraineni a adresat și domnul Mihai Verhovețchi, președintele „Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural”, asociație care împreună cu alte asociații din Bălți au format Centrul pentru refugiați din Bălți „Din inimă pentru Ucraina”, care zilnic distribuie produse alimentare și igienice pentru câteva sute de refugiați.
 
Părinții copiilor ucraineni au ascultat cu lacrimi imnul Ucrainei, interpretat în debutul evenimentului împreună cu imnul României, și au adus mulțumiri Episcopiei de Bălți pentru faptul că s-a gândit ca la început de an școlar să ofere tablete educaționale atât de necesare în condițiile în care, din cauza războiului, cei mai mulți copii vor studia on-line.
 
Evenimentul a fost moderat de doamna Liliana Lungu, coordonatoarea Centrului Educațional „Anastasis” al Episcopiei de Bălți.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău