Epidemia de COVID-19 ar putea provoca o criză economică gravă în R.Moldova, atenționează autoritățile și experții economici
-
18 Martie 2020 14:28
Epidemia de COVID-19 ar putea provoca o criză economică gravă în Republica Moldova, atenționează autoritățile și experții economici. Vor avea de suferit nu doar mediul de afaceri și categoriile social vulnerabile. Vor scădea considerabil veniturile bugetului de stat. În timp ce analiștii economici susțin că sunt necesare măsuri de urgență, Guvernul promite că va încerca să minimizeze efectele crizei. Mai multe detalii are Radu Osipov.
Până pe întâi aprilie, a fost sistată activitatea comercială cu excepția farmaciilor, benzinăriilor și alimentarelor. Interdicția nu funcționează și pentru livrările online, serviciile de catering, activitatea băncilor, comerțul en-gros, întreprinderile de producere și lucrările de construcție.
Premierul Ion Chicu a anunțat că unele restricții ar putea fi ridicate în cazul comerțului, dacă până vineri, numărul cazurilor înregistrate se va diminua. Prim-ministrul promite că politicile de creditare vor fi relaxate și termenele de plată a impozitelor pe venit pentru persoanele juridice vor fi prelungite. Totuși, pentru anul 2019 raportarea și plata impozitelor nu va fi amânată.
Analistul economic Veaceslav Ioniță este de părere că autoritățile trebuie să întreprindă de urgență trei pași pentru a atenua consecințele crizei. El susține că cel mai mult vor pierde afacerile din domeniul HoReCa, iată de ce este necesară modificarea Codului Fiscal pentru amânarea impozitelor pe venit și anularea taxelor pe care angajatorii le plătesc pentru salarii.
Veaceslav Ioniță propune și modificarea Legii cu prvire la Banca Națională pentru ca să fie permisă acordarea creditelor cu dobândă zero instituțiilor financiare și băcilor comerciale. Acest lucru va face posibilă o vacanță la plata creditelor pentru persoanele fizice și juridice fără trecerea lor la categoria ”credite neperformante”.
O altă categorie afectată de restricțiile impuse de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică sunt comercianții din piețe, mai ales acei care cresc legume în sere. Expertul recomandă amânarea plăților pentru serviciile comunale, fapt ce va fi și în beneficiul familiilor social vulnerabile care nu și-au creat economii.
„Vorbim despre populația unui stat foarte sărac, care nu își permite luxul de a avea economii. Orice reținere de slarii crează o situație dramatică multor familii. Foarte multă lume lucrează în piețe. Lor li s-a închis orice cale de desfacere a producției. ANRE să acorde un regulament prin care furnizorii de utilități să poată amâna plata serviciilor pe o perioadă de două sau trei luni”, a afirmat economistul.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în Republica Moldova aproximativ 70 la sută din populație nu are economii.