Enigma Eminescu pe cea mai veche stradă din Iași

  • 13 Octombrie 2014 13:33
Enigma Eminescu pe cea mai veche stradă din Iași

Strada Lăpușneanu din Iași, considerată a fi cea mai veche stradă a orașului, numită pe vremuri și ”strada Veseliei” sau „strada Muzicii”, găzduiește un anticariat care a dus faima fostei capitale a Moldovei, în întreaga lume.

Aici se găsește cea mai mare colecție particulară de exponate legate de opera lui Mihai Eminescu. Formată din peste 10 mii de exemplare, aceasta aparține colecționarului Dumitru Grumăzescu. 

Ina Guțu a stat de vorbă cu anticarul din Iași și i-a aflat povestea.

Pe Dumitru Grumăzescu l-am descoperit întâmplător pe strada Lăpușneanu, într-una din acele nopți în care hoinăream prin Iași, fară să mă preocupe în mod special câtă istorie ascunde fiecare stradă, fiecare clădire. Aveam să aflu că el este primul ieșean care și-a deschis un anticariat după revoluția din 1989, și a ajuns acum să fie cunoscut și peste hotarele României. În Iași, îl cunosc până și oamenii străzii, care îl opresc de fiecare dată când îl întâlnesc, și îi cer banii strigându-l pe nume.

”Această notorietate o am datorită muncii, pentru că ați văzut ce scrie deasupra ușii, citat din Eminescu: munca unui om poate fi plătită oricând și oricât, dar caracterul, cultura lui, niciodată. De la Eminescu am învățat, că trebuie să le fiu folositor oamenilor” a declarat Dumitru Grumăzescu.

Prima carte semnată de Mihai Eminescu, a descoperit-o în adolescență. ”În 1960, mergând acasă la Târgu Neamț, răsfoind într-o librărie, dau de niște poezii și zic, astea sunt poezii pe care le cunosc, oare a cui or fi. Vă dați seama, eu la 15 ani nu știam cine este Eminescu. Și când am dat la pagina de titlu și i-am văzut poza am zis: Doamne tot ce a scris acest om, și s-a scris despre el, voi strânge”, ne-a spus Dumitru Grumăzescu.

În prezent biblioteca personală îi numără peste 70 de mii de cărți, iar colecția marelui poet Mihai Eminescu ocupă un loc de frunte. ”Am reușit să realizez întegrala edițiilor Maiorescu și revistele Familia, toate pe anul de debut al lui Eminescu. Am două fotografii originale Eminescu. Ce să vă spun, am peste 10 mii de exponate, de la cărți, ziare, reviste timbre, medalii, cărți poștale, farfurii cu chipul lui Eminescu, busturi, statuete ”a menționat Dumitru Grumăzescu.

”Eminescu este cel care mă ține legat de acest oraș pe care nu pot să-l părăsesc”, a mai mărturisit anticarul. Și-ar fi dorit să poată să scrie o carte despre marele poet care l-a inspirat întreaga viața, însă nu i-a reușit. Spune că talentul său suprem a fost să-l descopere pe marele poet și să-l prezinte întregii lumi.

Ascultați un interviu integral cu mărturisirile anticarului ieșean, relațiile sale cu Basarabia dar și cu marele poet Grigore Vieru, în interviul integral care va fi difuzat la 14 octombrie în cadrul matinalului Familia Diminescu, la Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău