ENEMO: „Sunt îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor din 5 noiembrie prin cumpărarea voturilor”

  • 06 Noiembrie 2023 14:47
ENEMO: „Sunt îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor din 5 noiembrie prin cumpărarea voturilor”

„Sunt îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor din 5 noiembrie, prin cumpărarea voturilor și alte practici care sunt în contradicțiile cu fundamentele unei societăți democratice”, a declarat șeful Misiunii Internaționale ENEMO, Dritan Taulla, în cadrul unei conferințe de presă, unde au fost prezentate constatările și concluziile preliminare privind alegerile locale din 5 noiembrie 2023.

Alegerile locale din 5 noiembrie au avut loc într-un moment de răscruce în parcursul Rep. Moldova către construirea unei democrații deplin funcționale, a subliniat șeful Misiunii Internaționale de monitorizare a alegerilor ENEMO, Dritan Taulla.

În timp ce electoratul a avut un spectru larg de opțiuni, sunt îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor, prin cumpărarea voturilor și alte practici care sunt în contradicție cu normele fundamentale ale unei societăți democratice. Pe termen lung, practicile de acest gen prejudiciază integritatea electorală, erodând astfel democrația. Acestea ar trebui să fie abordate eficient și hotărât de către autoritățile competente, respectând fără echivoc principiile statului de drept”, a declarat Dritan Taulla.        

La rândul său, analistul politic din cadrul misiunii, Ales Jakubec, a menționat anularea înregistrării partidului ȘANSA din cadrul alegerilor din 5 noiembrie și a precizat că suspiciunile de cumpărare a voturilor și presiunea asupra angajaților au marcat campania electorală din 5 noiembrie.

„Înregistrarea candidaților Partidului Șansa a fost anulată în toată țara în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale, cu două zile înainte de ziua scrutinului. Imediat după, reprezentanții formațiunii și foștii membri ai partidului ȘOR au chemat în mod deschis alegătorii să voteze alți candidați independenți, sugerați tot de ei, fapt ce ridică îndoieli cu privire la autenticitatea acestor candidați. ENEMO consideră că decizia de anulare a înregistrării candidaților, ar fi trebuit să fie luată de către organele de gestionare a alegerilor și dreptul la recurs ar trebui să fie asigurat. Terenul de joc a fost denaturat de către promisiunile aferente stimulentelor financiare, care au fost larg răspândite și utilizate ca instrumente de campanie. Numeroase suspiciuni de cumpărare a voturilor pe scară largă, presiuni asupra angajaților și utilizarea necorespunzătoare a resurselor administrative au marcat campania electorală din 5 noiembrie 2023”, a menționat Ales Jakubec.

ENEMO este Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău