Emmanuel Macron anunță un proiect de lege pentru moartea asistată, pe care preferă să o numească „ajutor pentru a muri”

  • 11 Martie 09:23
Emmanuel Macron anunță un proiect de lege pentru moartea asistată, pe care preferă să o numească „ajutor pentru a muri”

Vecinii Franței - Elveția, Belgia și Olanda - au adoptat deja legi care permit, în anumite cazuri, moartea asistată medical. Însă Franța s-a opus acestui pas, în parte sub presiunea Bisericii Catolice.

După mai multe luni de reflecție și mai multe amânări, Emmanuel Macron a dezvăluit duminică modelul său francez pentru „sfârșitul vieții”: este vorba despre un „ajutor pentru moarte” care ar permite anumitor pacienți, în „condiții stricte”, să primească o „substanță letală”, scrie HotNews.

Într-un interviu publicat în La Croix și Libération, șeful statului a declarat că proiectul de lege al guvernului, care ar urma să includă și o secțiune de consolidare a îngrijirii paliative, va fi prezentat Consiliului de Miniștri în aprilie și va avea o primă lectură în Adunarea Națională în mai, înainte de alegerile europene din iunie. Procesul parlamentar se anunță a fi unul lung, rezultatul final fiind puțin probabil înainte de 2025.

Legea Claeys-Leonetti referitoare la sfârșitul vieții, adoptată în 2016, autorizează sedarea profundă, dar numai pentru persoanele al căror prognostic este amenințat pe termen scurt.

 
În interviul acordat ziarului Liberation, Macron a declarat că nu dorește să numească noua legislație eutanasie sau sinucidere asistată, ci mai degrabă „ajutor pentru a muri”.

În cazul în care un pacient dorește să acceseze acest nou „ajutor”, el poate face o cerere și va primi avizul „colegial” al echipei medicale în termen de două săptămâni.

Dacă avizul este favorabil, pacientul va primi o rețetă pentru un produs letal, valabilă timp de trei luni, pe care o va putea lua singur. Sau, în cazul în care nu este în măsură să facă acest lucru - în special în cazul anumitor boli neurodegenerative, cum ar fi boala Charcot - poate fi asistat de un membru al corpului medical sau de un voluntar la alegerea sa.

Persoana poate „să se retragă în orice moment”, a precizat președintele.

Deși acest act ar putea fi asimilat unei forme de sinucidere asistată, el a insistat că a dorit să evite acest termen sau pe cel de eutanasie, deoarece „consimțământul” pacientului este esențial, iar „decizia medicală are un rol de jucat”, „cu criterii precise”.

Legea ar viza doar adulții capabili să ia această decizie și al căror prognostic de viață este amenințat, cum ar fi cancerul în stadiu final, a spus el. Membrii familiei ar putea, de asemenea, să facă apel la decizie, a precizat Macron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău