Emmanuel Macron anunță eforturi concertate la nivelul UE pentru deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan

  • 04 Decembrie 2021 14:20
Emmanuel Macron anunță eforturi concertate la nivelul UE pentru deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan

Mai multe țări europene lucrează la deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, care ar permite ambasadorilor lor să se întoarcă în această țară, a declarat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Țările occidentale au fost preocupate cu privire la implicarea în dialogul cu talibanii după ce aceștia au preluat controlul asupra Afganistanului într-un avans fulgerător în august, în timp ce forțele conduse de SUA își finalizau retragerea.

Statele Unite și alte țări occidentale și-au închis ambasadele și și-au retras diplomații în momentul în care talibanii au cucerit Kabulul, după care militanții au declarat un guvern interimar ai cărui principali membri se află sub sancțiunile SUA și ONU.

„Ne gândim la o organizare între mai multe țări europene… o locație comună pentru mai mulți europeni, care ar permite ambasadorilor noștri să fie prezenți”, a declarat Macron reporterilor la Doha, înainte de a se îndrepta spre Jeddah, în Arabia Saudită.

Statele Unite, țările europene și alte țări sunt reticente în privința recunoașterii oficiale a talibanilor preponderent paștuni, acuzându-i că nu respectă promisiunile de incluziune politică și etnică și de susținere a drepturilor femeilor și minorităților.

„Acesta este un demers diferit față de o recunoaștere politică sau de un dialog politic cu talibanii… vom avea o reprezentare imediat ce vom putea să o deschidem”, a declarat președintele francez, adăugând că mai trebuie soluționate problemele de securitate.

Într-o declarație în urma discuțiilor cu talibanii de acum o săptămână, Uniunea Europeană a sugerat că ar putea deschide o misiune în curând.

„Delegația UE a subliniat că posibilitatea de a stabili o prezență minimă pe teren la Kabul, care nu ar implica recunoașterea, va depinde în mod direct de situația de securitate, precum și de deciziile efective ale autorităților de facto de a permite UE să asigure o protecție adecvată a personalului și a sediilor sale”, se arată în declarație.

Franța a anunțat separat, vineri, că a efectuat o misiune de evacuare în Afganistan cu ajutorul Qatarului, scoțând din țară peste 300 de persoane, majoritatea afgani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău