Emerging Europe, despre situația din R. Moldova: „Președinta tenace obține alegerile pe care și le dorea” (Revista presei)

  • 30 Aprilie 2021 09:49
Emerging Europe, despre situația din R. Moldova: „Președinta tenace obține alegerile pe care și le dorea” (Revista presei)

Revista presei din 30 aprilie 2021.

Petru Grozavu publică în Ziarul de Gardă un editorial întitulat „Necrolog pentru socialiști”. Autorul se referă și la situația din Ucraina, unde s-a reușit evitarea unor confruntări armate cu Federația Rusă, deocamdată. „Puțini s-au așteptat că poate fi, dar s-a întâmplat. Un război teribil, căruia mai mulți experți îi prognozau începutul pentru sfârșit de aprilie și care viza și R. Moldova, s-a încheiat înainte de a începe. Nu s-a mers mai departe de amenințări. Președinții Federației Ruse și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, care timp de 100 de zile (de la venirea lui Biden la Casa Albă) nu au avut nici o zi cu „săbiile ne-încrucișate”, au reușit să depășească adversitățile și să aplaneze un potențial război în Ucraina, care alertase toate cancelariile occidentale. (…) Ucraina a scăpat de război (pe mult sau pe puțin timp, nu se știe – rușii nu vor vrea să împartă Marea Neagră cu americanii). În R. Moldova, războiul abia începe – războiul anticipatelor. Dodon și socialiștii nu se dau bătuți, deși a devenit clar că Maia Sandu nu va da înapoi, deși au pierdut toate luptele din ultima jumătate de an, deși Curtea Constituțională a dat undă verde alegerilor anticipate, iar Maia Sandu e dispusă să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului (n.r.: decretul a fost deja semnat). Socialiștii amenință cu revolte de stradă, iar Dodon o face pe „Kașcei Nemuritorul”, deși necrologul pentru el și socialiști a fost semnat încă pe 15 noiembrie”, subliniază editorialistul.

Un Guvern autentic este posibil doar după alegerile din 11 iulie, sunt de părere deputații din Primul Parlament al R. Moldova, semnatari ai Declarației de Independență, Vasile Șoimaru și Mihail Druță, invitați la TVR Moldova. „Putem spune că a început o perioadă a adevăratei schimbări. Noi astăzi avem o șansă, dar acum foarte mult depinde de rezultatele alegerilor din 11 iulie. Dacă poporul va dori să aibă un Parlament ce timp de patru ani de zile să aducă R. Moldova pe un vector european adevărat, ce poate aduce foloase, noi într-adevăr avem șanse reale”, a spus Vasile Șoimaru. ”Anul trecut a demonstrat minuni populația noastră, s-a săvârșit o schimbare încredibilă. Am reușit în 2019, cu riscuri mari, să eliberăm CCM de sub controlul oligarhilor. În 2020 a fost eliberată Președinția și R. Moldova, în prezent, are parte de un președinte cum nu a mai fost în istoria sa de 30 de ani. Avem șansa în acest an, la 11 iulie, să eliberăm Parlamentul, care va instala un Guvern de orientare pro-europeană, cel puțin pentru patru ani de zile, cum nu am mai avut în istoria noastră”, s-a arătat încrezător Mihail Druță, și el semnatar al Declarației de Independență.

Agenția IPN o citează pe președinta Maia Sandu, care a declarat la Pro TV Moldova că Executivul este obligat să aloce bani pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, chiar dacă fonduri în acest sens nu au fost prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021. „Nu există o asemenea situație când sunt întrunite toate condițiile pentru alegeri, se semnează decretul pentru organizarea scrutinului și să nu se găsească bani. Este obligatoriu pentru Guvern să aloce aceste resurse. CEC va stabili suma exactă necesară organizării alegerilor, cifra de 120 de milioane de lei nu este una bătută în cuie, și această sumă va fi comunicată Guvernului” a spus Maia Sandu. Ea a mai afirmat că data de 11 iulie este cea mai potrivită perioadă pentru organizarea scrutinului din punct de vedere al situației epidemiologice. Potrivit prognozelor specialiștilor, perioada estivală este una în care numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este în scădere.

Și presa internațională are în vizor situația din Republica Moldova. „Președinta tenace obține alegerile pe care și le dorea”, titrează Emerging Europe, făcând o amplă prezentare a etapelor care au dus la anunțarea organizării de alegeri anticipate pentru data de 11 iulie. „Încă de când a fost aleasă președintă a Moldovei, în noiembrie, Maia Sandu nu a făcut un secret din dorința ei de a forța alegerile generale anticipate”, argumentând că scrutinul e necesar atât pentru a se pune capăt impasului politic care a lăsat țara fără un premier formal încă de la demisia lui Ion Chicu pe 23 decembrie, cât și pentru a fi „ales un parlament care să-i reprezinte cu adevărat pe moldoveni, și un guvern care să lucreze în cel mai bun interes al lor” scrie Emerging Europe. „Considerată de multă vreme de presa internațională, oarecum simplist, drept „pro-europeană” (în antiteză cu Dodon, un filorus), Maia Sandu și-a concentrat mesajul electoral pe eradicarea sărăciei și lupta împotriva corupției care a provocat atât de multe pagube economiei unei țări ce continuă a fi cea mai săracă din Europa”, comentează Emerging Europe, notând și că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu, care acum are doar 15 locuri în parlament, ar putea câștiga alegerile, cu o susținere mai mare ca oricând altcândva, de 35-40%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Burniță
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău