Embargoul impus de Rusia asupra vinurilor moldovenești mai face o victimă (Adevărul)
-
02 Iunie 2014 10:04
REVISTA PRESEI DIN 2 IUNIE
Mii de absolvenți au mers ieri la centrele de BAC să vadă unde vor susține examenele, dar mai ales să testeze detectoarele de metale și camerele video, scrie Adevărul. Șefii din Educație speră că tinerii au învățat lecția de anul trecut și că nu vor încerca să copieze. În același timp profesorii din stânga Nistrului au emoții de două ori mai mari înainte de examene, după ce la ultimul sunet separatiștii i-au intimidat din nou. Directoarea Liceului din Tighina, Maria Roibu, spus că a transferat centrul de Bacalaureat din centrul orașului la cel de la întreprinderea pentru silvicultură Tighina, de la marginea localității, ca să nu tăbărască milițienii asupra elevilor.
Adevărul mai scrie că embargoul impus de Rusia asupra vinurilor moldovenești mai face o victimă. Combinatul Vitis-Hâncești a intrat în insolvență. Cererea privind declararea insolvabilității a fost depusă în instanță chiar de întreprindere și este motivată prin faptul că activitatea i-a fost grav afectată de embargourile pe vinuri impuse de Federația Rusă în anii 2006 și 2013. Creditorul principal a refuzat să amâne rambursarea creditelor și a vândut deja totul, de la utilaje până la vinuri.
Și tot din Adevărul aflăm că sinistrații ale căror locuințe au fost mistuite de incendiul care a cuprins mansarda unui bloc din Chișinău, pe 1 mai, sunt încă pe drumuri, fără bani și fără bunuri. 20 de familii sunt nevoite să-și caute un loc de cazare, din banii proprii, până când apartamentele le vor fi reconstruite din fondurile Primăriei și din donații.
Timpul revine la subiectul recensământului. Lupu, Voronin și Dodon au distrus pentru TOTDEAUNA națiunea civică moldovenească, titrează publicația. Timpul opinează că statul Român (dar și Uniunea Europeană) ca sponsor al acestui recensământ ar trebui cel puțin să ceară clarificări de la Guvernul Republica Moldova despre cum trebuie interpretate rezultatele la întrebarea ce "naționalitate / etnie" aveți.
Iurie Leancă nu are cum potoli furia lui Vladimir Putin, este de părere analistul politic Petru Bogatu, care comentează în Ziarul Național participarea premierului la Consiliul șefilor de Guvern al CSI. "Premierul Iurie Leancă, vrând să-i liniștească pe ruși, probabil, i-a asigurat că semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană nu vine în contradicție cu statutul Comunității Statelor Independente (CSI). Acest cadavru numit CSI nu este îngropat încă, întrucât are de jucat pentru Moscova un rol ritualic. Putin îl folosește pentru a testa loialitatea fostelor republici sovietice. Și cum Republica Moldova va semna în curând acordul de asociere cu UE, actuala putere de la Chișinău pică din oficiu testul de loialitate față de Moscova. Orice ar spune Leancă în aceste circumstanțe, el nu are cum să-l amăgească pe Putin cu CSI-ul", opinează Petru Bogatu.