EMA | Nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19
-
06 August 2021 18:10
Nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19, a anunțat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vineri, după ce două țări importante din UE au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile începând din luna septembrie, informează Reuters, potrivit Agerpres.
EMA a anunțat la jumătatea lunii iulie că are nevoie de mai multe date medicale înainte de a formula o recomandare în privința utilizării celei de-a treia doze, însă Germania și Franța, cele mai influente două țări din UE, au decis deja să își continue planurile legate de administrarea dozelor de supra-rapel fără să mai aștepte decizia forului european.
Germania și Franța au ignorat astfel apelul lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a cerut miercuri un moratoriu în privința celei de-a treia doze până când mai mulți oameni se vor vaccina împotriva COVID-19 la nivel global.
"Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă și când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare și din studiile aflate în desfășurare pentru a înțelege cât timp va dura protecția oferită de vaccinuri", au anunțat vineri reprezentanții EMA.
Cu toate acestea, Germania intenționează să administreze a treia doză pacienților cu imunitate compromisă, persoanelor cu vârste înaintate și rezidenților din centrele pentru bătrâni începând din luna septembrie. Franța lucrează la rândul ei la un plan ce vizează vaccinarea cu a treia doză în cazul vârstnicilor și persoanelor vulnerabile începând din septembrie.
După anunțarea planurilor formulate de guvernele de la Berlin și Paris, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că deciziile legate de vaccinările anti-COVID-19 sunt luate de guvernele naționale, însă a insistat că în ceea ce privește doza a treia - ca și în alte chestiuni - executivul UE încurajează "deciziile bazate pe știință, în concordanță cu recomandările EMA".
În ultimele luni, UE a rezervat miliarde de doze de la mai mulți producători de vaccinuri anti-COVID-19 pentru anii viitori, considerând că ar putea avea nevoie de ele pentru a le folosi ca doze de supra-rapel sau pentru a combate noile variante ale coronavirusului. De asemenea, aceste doze ar putea fi donate țărilor mai sărace.
EMA a anunțat că discută cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 despre "planuri pentru a obține date care să sprijine necesitatea dozei de supra-rapel". Companiile Moderna și Pfizer au fost deosebit de vocale în plan mediatic pentru a-și argumenta poziția potrivit căreia omenirea va avea nevoie în curând de doze de supra-rapel pentru a menține niveluri ridicate de imunitate.
Îngrijorările OMS
Și OMS este precaută în ceea ce privește absența datelor științifice despre necesitatea administrării celei de-a treia doze.
"Încă nu știm cum, când și dacă va fi nevoie de a treia doză", a declarat un purtător de cuvânt al OMS într-o conferință de presă organizată vineri.
"Ar putea exista anumite grupuri de persoane cu anumite afecțiuni medicale și care ar putea avea nevoie de doze suplimentare, dar, în acest stadiu, noi cerem, așa cum am făcut-o încă de la debutul vaccinărilor, să împărțim dozele de vaccinuri acolo unde putem să facem acest lucru", a adăugat același purtător de cuvânt.
Întrebat dacă planurile legate de dozele de supra-rapel sunt în concordanță cu angajamentele repetate ale EU de a permite un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19 pentru orice persoană din lume, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene nu a dorit să facă o declarație pe această temă.
Un raport intern al OMS din luna iunie, consultat de jurnaliștii de la Reuters, arată că această agenție din cadrul ONU consideră că administrarea anuală a dozelor de supra-rapel pentru persoanele cele mai vulnerabile reprezintă scenariul cel mai probabil, dar este îngrijorată că o astfel de situație le-ar face pe țările sărace să aștepte mai mult timp înainte de a avea acces la vaccinurile anti-COVID-19.