Elveția va oferi un suport financiar R. Moldova în valoare de două milioane de euro pentru a cofinanța Programul național pentru muncă decentă 2021-2024
-
16 Februarie 2023 13:35
Elveția va oferi un suport financiar Republicii Moldova în valoare de două milioane de euro pentru a cofinanța Programul național pentru muncă decentă 2021-2024. Astfel, statul elvețian va ajuta la realizarea obiectivelor proiectului „Ocuparea forței de muncă incluzivă și productivă în Moldova”, lansat astăzi la Chișinău. Munca informală, calitatea scăzută a locurilor de muncă și nivelul scăzut de competențe sunt principalii factori care împiedică racordarea sectorului muncii la standardele europene, scrie Radio Chișinău.
Rep. Moldova are foarte multe de făcut în implementarea standardelor europene în sectorul muncii, iar sprijinul Elveției ne va ajuta să avansăm mult mai rapid, a declarat secretarul de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder:
„Este un proiect semnificativ pentru guvern și susținem în totalitate viziunea de a crea cât mai multe locuri de muncă decente în Rep. Moldova. Sprijinul general al SECO va asigura faptul că putem avansa rapid cu implementarea unei agende ambițioase. Proiectul ne va ajuta să formulăm și să implementăm programe pe piața muncii, să introducem inițiative inovative de ocupare care sunt necesare și să protejăm mai bine angajații care sunt expuși unui risc mai mare de informalitate. Noi suntem încrezuți că această cooperare va crea valori de durată pentru Rep. Moldova și pentru refugiați”, a declarat Corina Ajder.
Coordonatoarea proiectului „Ocuparea forței de muncă incluzivă și productivă în Moldova”, Loreta Vrabie, s-a referit la principalii factori care împiedică racordarea sectorului muncii la standardele Uniunii Europene:
„Principalii factori determinanți ai deficienților de muncă decentă în Rep. Moldova sunt - participarea scăzută a forței de muncă, fiind de 36% în rândul femeilor și 18% în rândul tinerilor. Calitatea scăzută a locurilor de muncă, incidența ridicată a informalității, aceasta fiind în jur de 28% în Rep. Moldova. De asemenea, investițiile insuficiente în tot ceea ce presupune măsurile și programele de ocupare a forțelor de muncă și nivelul scăzut de competență în rândul populației adulte sunt factorii principali care împiedică racordarea sectorului muncii la standardele Uniunii Europene”, a afirmat Loreta Vrabie.
Coordonatorul rezident ONU Moldova, Simon Springett, a vorbit în cadrul evenimentului de lansare despre un pas important în vederea creării unor condiții de muncă mai bune în toată Rep. Moldova:
„Provocările demografice cu care se confruntă Rep. Moldova cu adevărat cauzează o descreștere a activității și a ratelor de ocupare. Noi vedem o creștere enormă a economiei informale și practic 30% din tinerii din Rep. Moldova nu sunt implicați nici în câmpul muncii, nici în educație. Obiectivul nostru comun este de a transforma Rep. Moldova într-un stat modern realizând obiective de dezvoltare durabile și asigurând faptul că niciun cetățean al Rep. Moldova nu este lăsat în spate”, a precizat Simon Springett.
Potrivit autorităților, Programul „Ocuparea forței de muncă incluzivă și productivă în Moldova” își propune să contribuie la o mai bună calitate a vieții în Rep. Moldova, să fie asigurate mai multe locuri de muncă, drepturi și un mai bun climat de afaceri prielnic.
Proiectul este finanțat de către Confederația Elvețiană și implementat de către Organizația Internațională a Muncii.