Elon Musk și Bill Gates au fost victimele unui adolescent. Escrocheria cu bitcoin de pe Twitter a pornit de la o glumă
-
21 Iulie 2020 12:31
Atacul masiv de pe Twitter, care a vizat conturile lui Elon Musk și Bill Gates, a pornit de la o glumă și a fost opera unui adolescent. Cel mai mare atac cibernetic care a vizat vreodată Twitter a pornit dintr-o glumă în urma unei discuții pe o platformă de chat. Autorii sunt trei tineri, prin care și un adolescent, care nu au acționat în numele vreunui stat și care nu au nicio legătură cu crima organizată.
Aceștia au vrut să arate că pot accesa chiar și conturile celor mai cunoscute persoane și în același timp să efectueze o escrocherie cu bitcoin.
Hackerii au preluat controlul conturilor mai multor personalități și ale unor companii uriașe, precum Apple. Printre victime s-au numărat Joe Biden, Barack Obama, miliardarii Jeff Bezos, Elon Musk și Bill Gates.
De asemenea cântărețul Kanye West și soția acestuia, Kim Kardashian.
Implicațiile sunt însă mai largi, pentru că incidentul expune o vulnerabilitate care poate avea urmări mult mai grave.
Liviu Arsene expert în securitate IT a explicat că un astfel de control poate avea repercusiuni financiare și chiar politice.
"E foarte important pentru companii să gestioneze foarte atent conturile pentru securizare, să activeze autentificarea în mai mulți pași, iar utilizatorii să fie vigilenți dacă vad că astfel de mesaje nu corespund tiparului obișnuit al celui care postează mesaje.
Dacă văd astfel de oferte online, chiar dacă vin de pe conturile unor persoane publice, să nu creadă mereu ce citesc, să se informeze, să raporteze incidentul, pentru ca nici alții să nu cadă în plasă.
În ultima perioadă, de la începutul pandemiei, astfel de emailuri care promit oferte atractive au vizat și utilizatorii care lucrează de acasă. Fiecare email trebuie citit cu atenție iar dacă este ceva în neregulă să fie anunțate echipele de IT care să anunțe ceilalți angajați să nu acceseze linkurile", a explicat Liviu Arsene.
Conturile de Twitter ale unor miliardari americani celebri și ale unor personalități proeminente din Statele Unite au fost sparte de hackeri miercuri, aparent pentru a încerca o escrocherie cu bitcoin. Dat fiind numărul mare de conturi de impact atacate, ar putea fi vorba despre cel mai mare incident de securitate din istoria companiei Twitter, scria CNN.
Printre cei cu conturile de Twitter sparte de pirații informatici se numără miliardarii Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet, Michael Bloomberg, compania Apple, politicienii Joe Biden și Barack Obama, dar și celebrități din showbiz precum Kanye West și Kim Kardashian.
Hackerii au postat mesaje pe conturile oficiale ale acestor personalități prin care, aparent, titularii le cereau fanilor să facă donații via o adresă de bitcoin, promițându-le că le vor dubla suma trimisă.
„Toată lumea îmi cere să dau înapoi și acum este momentul” era mesajul postat de hackeri pe contul lui Bill Gates, un mesaj prin care miliardarul promite ca în 30 de minute să dubleze toate plățile care s-ar face la o adresă indicată pentru bitcoin.
În mod similar, Barack Obama „anunța” că vrea să facă donații comunității încercate de pandemie și le promite celor care îi trimit bitcoin că le va dubla suma în jumătate de oră.
Twitter a informat pe contul special de suport tehnic că știe despre incidentul de securitate, face investigații și ia măsuri pentru a remedia situația. La aproape o oră după ce a început atacul, Twitter blocase toate conturile verificate ale unor personalități, astfel încât ele să nu mai poată genera mesaje.
Prima adresă de bitcoin indicată în aceste tweet-uri false a devenit activă chiar miercuri, iar în câteva ore avea deja echivalentul a peste 100.000 de dolari prin intermediul a mii de tranzacții, a declarat pentru CNN un specialist în criptomonede, Tim Cotten. O parte din sume au fost imediat transferate către alte adrese de bitcoin.
Frauda cu criptomonede a atras și atenția FBI, care a cerut publicului să fie atent și să nu dea curs îndemnurilor de a trimite bani sau monede virtuale.
Sursa:Digi24.ro