Elevii din Transnistria sunt învățați să mânuiască armele de foc (Ziarul Național)

  • 09 Octombrie 2014 09:57
Elevii din Transnistria sunt învățați să mânuiască armele de foc (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 9 OCTOMBRIE

Elevii din regiunea transnistreană sunt învățați la școală să mânuiască armele de foc, titrează Ziarul Național. Ieri, în timpul unei competiții de trageri de foc, un elev de 15 ani l-a rănit întâmplător pe un copil de 13 ani. Elevii împușcau din arme pneumatice, iar copilul a fost rănit din întâmplare în umăr de colegul său.

Ziarul Național mai anunță că principalul suspect în „dosarul 7 aprilie” apare din nou pe sticlă și îl LAUDĂ pe Șevciuk. Ziarul se referă la bloggerul rus Eduard Baghirov, care într-un reportaj video îi dă asigurări că Rusia va susține enclava separatistă în orice situație. El este prezentat drept persoană de încredere a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Adevărul notează că Transnistria vrea doar un acord economic din Acordul de Asociere semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană și, în același timp, să continue colaborarea politică cu Rusia. Experții atenționează că această problemă trebuie rezolvată până în ianuarie 2016, în intervalul rămas de întârziere instituțională a Acordului de Asociere. Analistul Cornel Ciurea spune că nu există în prezent un răspuns la întrebarea “Cum includem Transnistria în Acordul de Asociere?”. Totodată, potrivit expertului, percepția transnistrenilor despre integrarea europeană nu este atât de negativă pe cât ne-am aștepta.

Timpul preia o analiză IPN despre particularitățile găgăuze ale campaniei electorale. Mai mult decât alegeri, titrează publicația referindu-se la forfota electorală care a atins un nivel deosebit la Comrat. Specificul local al procesului electoral devine nu doar un test de rezistență pentru sistemul democratic din Republica Moldova, ci și unul de verificare pentru suveranitatea statului, susțin experții.  Campania electorală se desfășoară în contextul unui șir mai mare de probleme. Este vorba și de reprezentarea regiunii în organele centrale ale puterii, și de promovarea intereselor găgăuze în cadrul politicii moldovenești, precum și de utilizarea autonomiei de către forțelor externe în calitate de pârghie de influență asupra dezvoltării proceselor social-politice în Moldova.

Evenimentul Zilei îi compară pe politicieni cu niște clovni, capabili să ne ofere doar spectacole, nu însă și pâine. Potrivit ziarului, noi alegătorii, din spectatori, ne transformăm în bolnavi de fobia de clovni, pentru că nu ne fac decât să avem mari dubii. Asistăm la o comedie sau la o dramă? Este întrebarea electorală, pe care publicul cu bilete procurate din economiile politice și-o pune zilnic, scrie EVZ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău