Elevi din capitala Mexicului nu vor mai fi nevoiți să poarte uniforme diferențiate pe criterii de gen

  • 04 Iunie 2019 12:06
Elevi din capitala Mexicului nu vor mai fi nevoiți să poarte uniforme diferențiate pe criterii de gen

Elevii care frecventează școlile de stat din Ciudad de Mexico nu vor mai fi nevoiți să poarte uniforme diferențiate pe criterii de gen, au anunțat luni autorități guvernamentale, potrivit Thomson Reuters Foundation, preluat de Agerpres.

Claudia Sheinbaum, edilul de stânga al capitalei Mexicului, a prezentat noile reglementări referitoare la uniforma nediferențiată pe criterii de gen cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate la o școală din oraș.

"Epoca în care fetele trebuiau să poarte fuste, iar băieții, pantaloni, a trecut demult și cred că a devenit istorie", a spus Sheinbaum. "Băieții pot purta fuste dacă vor, iar fetele pot purta pantaloni dacă doresc", a mai spus aceasta.

Noile reglementări se vor aplica cu efect imediat, a precizat, ulterior pe Twitter, ministrul mexican al Educației.

Sheinbaum, care a preluat mandatul în decembrie, este a doua femeie ajunsă vreodată în fruntea administrației capitalei și și-a bazat programul electoral pe angajamente în ceea ce privește consolidarea drepturilor femeilor și ale membrilor comunității LGBT+.

"Este un lucru foarte simplu, dar care creează o condiție pentru egalitate, pentru echitate", a spus Sheinbaum despre noul cod vestimentar.

Deși la școlile aflate sub administrație guvernamentală din Ciudad de Mexico nu există obligativitatea prin lege de a purta uniformă, Ministerul Educației recomandă școlilor de stat să adopte un astfel de cod vestimentar.

În ghidul de instrucțiuni aplicat până acum, se preciza că ''așa cum fusta reprezintă elementul de bază din uniforma fetelor, pantalonii sunt elementul de bază din uniforma băieților''.

Ministrul mexican al Educației, Esteban Moctezuma, a salutat inițiativa lui Sheinbaum și a sugerat că este posibil ca și alte state din țară să-i urmeze exemplul.

"Sunt sigur că multe guverne locale vor urma regula egalității și respectării drepturilor, precum și pe cea a societăților care nutresc un enorm respect una pentru cealaltă", a spus acesta.

Activiștii LGBT+ au salutat inițiativa precizând că ar putea avea un efect pozitiv pentru elevii transgender și pentru cei neconformi cu normele de gen, care se luptă să-și accepte identitatea.

"Îi va ajuta foarte mult pe elevii trans", a declarat pentru Thomson Reuters Foundation, Diana Sanchez Barrios, activist transgender și fondatoare a Prodiana AC - o asociație pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT+ din Mexic.

În ciuda unor progrese recente în ceea ce privește drepturile persoanelor LGBT+, Mexic este în continuare o societate conservatoare, o țară preponderent catolică, unde prevalează machismul, iar atributele de gen sunt impuse cu strictețe.

Drept urmare, persoanele transgender se confruntă deseori cu stigmatul social și cu probleme de sănătate mintală.

Potrivit unui studiu publicat în 2016 în The Lancet, trei sferturi dintre persoanele transgender intervievate în Ciudad de Mexico s-au confruntat cu excluderea socială din cauza identității de gen.

Peste 80% dintre aceștia au relatat stres psihologic în perioada adolescenței.

"Acum, orice copil, indiferent de orientarea sa sexuală sau de identitatea de gen, poate purta fustă", a spus Temistocles Villanueva, președintele comisiei pentru drepturile omului din Congresul Ciudad de Mexico.

"Poate pentru că se consideră a fi o persoană transgender sau poate pentru că vrea pur și simplu să vadă ce se întâmplă atunci când un băiat poartă haine care nu au fost destinate genului său'', a mai spus acesta.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău