Elena Calancea: La un pas de Europa

  • 12 Mai 2014 10:43
Elena Calancea: La un pas de Europa

Republica Moldova se află la un pas de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Acordul de Asociere este o înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană prin care, Bruxelles-ul își deschide ușile pentru Republica Moldova, iar Moldova își asumă să corespundă cerințelor Uniunii Europeane.

Acordul de Asociere va permite racordarea sistemelor politic și economic ale Republicii Moldova în conformitate cu valorile europene, standartele, și reglementările Uniunii Europene. Ce înseamnă asta?Un vector de dezvoltare și reformare pentru fiecare domeniu precum politica, economia, securitatea etc.
Totuși, aceasta este mai mult decât o simplă cooperare. Acordul de Asociere va permite construcția unei integrări mai profunde, atât din punct de vedere politic, cît și economic între țara noastră și Uniunea Europeană. 

În cele din urmă, ne dorim să devenim membru al Uniunii Europene. Totuși, aceasta este o aspirație pe termen lung, de la început va trebui să construim Europa acasă, să creăm standarte europene de democrație și prosperitate pentru toți cetățenii noștri. 

Relațiile de apropiere de Uniunea Europeană, ne oferă cel mai bun plan pentru a pune în practică aceste aspirații. Acesta este motivul pentru care Chișinăul  și Bruxelles-ul au negociat ceea ce este cunoscut ca Acord de Asociere. Aceast document va aprofunda și încorpora relațiile dintre țara noastră și UE și va ajuta la transformarea continuă a Republicii Moldova într-o țară europeană modernă.

De asemenea constituie pentru Moldova o agendă de reforme, bazată pe un program detaliat al armonizării legislației Moldovei cu cea comunitară.

Ce va urma după semnare?

După semnarea Acordului ar trebui să înceapă un proces complex și pe multiple planuri de reformare a tuturor sferelor de viață. Dar, așa cum în toamna acestui an expiră mandatul actualului Parlament, după semnarea Acordului, va începe, de facto, campania electorală. Iar procesul de aplicare în viață a prevederilor Acordului de Asociere va începe doar după formarea noului Guvern, în caz că vom avea o guvernare pro-europeană.

Această perioadă electorală reprezintă un pericol major pentru procesul de integrare europeană așa cum presiunile forțelor antieuropene vor crește, mobilizând toate tipurile de eurosceptici și adepți ai orientării estice.

Nu trebuie să uităm și de rolul Transnistriei, care poate deveni un factor regional de instabilitate, în contextul evenimentelor din ultima vreme din Ucraina.

Amplificarea acestor forțe și presiuni antieuropene odată cu apropierea semnării Acordului demonstrează că dacă RM va semna acest Acord, drumul integrării europene este ireversibil.
Din acest motiv, cei care doresc păstrarea Republicii Moldova în sfera de influiență a Rusiei recurg la toate instrumentele și metodele disponibile pentru a destabiliza coeziunea Coaliției Pro Europene de guvernare și de a readuce la conducere forțe ostile integrării europene.

Sondajele de opinie demonstrează că în planul opțiunii politice, forțele pro-europene și cele antieuropene sunt aproape egale. Faptul că cetățenii Republicii Moldova percep integrarea europeană prin prisma imaginii partidelor politice pro-europene aflate la guvernare, duce la consecințe nefaste pentru ideea integrării europene.

Pierderea încrederii față de guvernare generează și un scepticism față de Uniunea Europeană în rîndurile celor care pînă mai ieri susțineau acest vector. Și asta în pofida tuturor realizărilor socio-economice din Republica Moldova din ultima perioadă, susțiunute în mare parte din fonduri europene: construcția drumurilor, modernizarea satelor, reparația școlilor, grădinițelor, spitalelor și dotarea acestora cu utilaj performant.

Din acest motiv, este necesară depășirea intereselor de partid și de grup pentru o coeziune socială cât mai extinsă, bazată pe ideea integrării europene a Republicii Moldova.

După semnarea Acordului de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, integrarea europeană trebuie ridicată la nivel de proiect de țară, pentru a mobiliza toate forțele posibile în vederea susținerii acestui vector.

Partidele politice, organizațiile neguvernamentale, liderii de opinie și cetățenii care își văd viitorul în Uniunea Europeană trebuie să acționeze în comun pentru a aplica prevederile Acordurilor dintre UE și Republica Moldova.
 
In  realizarea acestui pas, către Europa, înfăptuirea tuturor reformelor asumate și ridicarea nivelului de viață în Republica Moldova la cel al Uniunii Europene depinde doar de noi, cetățenii acestei țări. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău