ELECTORALA 2024 | Stoianoglo, despre politica externă dacă va fi ales președinte: „Vom stabili relații bune cu România și Ucraina”. Sandu: „Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei?”

  • 27 Octombrie 11:10
ELECTORALA 2024 | Stoianoglo, despre politica externă dacă va fi ales președinte: „Vom stabili relații bune cu România și Ucraina”. Sandu: „Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei?”

În cadrul dezbaterii electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoiangolo, actuala șefă a statului l-a întrebat pe contracandidatul său despre cum va fi politica sa externă dacă va fi ales președinte al Republicii Moldova. Stoianoglo a declarat că va dezvolta relații bune de prietenie în primul rând cu vecinii România și Ucraina. În replică, Sandu l-a întrebat „Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei?”, dar acesta nu a dat un răspuns.

Întrebat de Maia Sandu cum va reuși să stabilească o relație bună cu Ucraina dacă va fi ales președinte, Stoianoglo a spus că va  dezvolta relații bune de prietenie în primul rând cu vecinii noștrii – Ucraina și România – cu partenerii de dezvoltare – UE, SUA, Rusia, China.

„Eu sunt sigur că noi o să găsim probleme comune cu Ucraina, noi susținem Ucraina în războiul cu Rusia, noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul necesar umanitar și eu sunt sigur că relațiile noastre atunci când eu o să fiu președinte, va fi mai puternică decât în timpul actual. Toate relațiiile în timpul actual poartă un caracter declarativ. Eu nu am văzut, în fară de declarații, nicio inițiativă legată de pace, nicio inițiativă legată de încetarea focului”, a spus Stoianoglo. 

„Chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kiev știu că sunteți omul Moscovei. Dvs. când ați ieșit și v-ați lansat în campanie nu ați găsit două cuvinte să spuneți despre atacul cu bombă asupra spitalului de copii bolnavi de cancer, în care erau și copii din R. Moldova și credeți că aceste lucruri vă fac credibil ca să puteți să stabiliți o relație bună cu vecinul nostru Ucraina? ”, a replicat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu l-a întrebat și despre cum va construi o relație bună cu cel mai important vecin al R. Moldova, România. 

Alexandr Stoianoglo a răspuns că deși statul român a acordat sprijin în cele mai complicate situații, nu a „realizat niciun proiect care să apropie R. Moldova de UE”. 

„România este cel mai important partener al R. Moldova, din punct de vedere bilateral și pentru promovarea aspirațiilor pro-europene. Relații cu România nu numai că se vor îmbunătăți, dar se vor întări în toate domeniile. Statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situații, dar nu am realizat niciun proiect investițional regional care să apropie R. Moldova de UE. În 30 de ani, vorbim despre relațiile bune cu România și nu am construit un drum direct, un tren de la Chișinău la București. Să lăsăm declarații și să trecem la acțiuni directe”, a declarat Stoianoglo.

„Este o ofensă adusă la adresa României să spuneți că nu avem proiecte importate. Dvs. nu le știți. Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei? Fiți sincer cu moldovenii”, a replicat Maia Sandu.

Stoianoglo a mers mai departe și nu a răspuns la întrebare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Mon
14
Tue
12
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Arhivă Radio Chișinău