ELECTORALA 2024 | Începe campania electorală. Ce li se interzice candidaților la funcția de președinte și participanților la referendum

  • 20 Septembrie 09:10
ELECTORALA 2024 | Începe campania electorală. Ce li se interzice candidaților la funcția de președinte și participanților la referendum

Comisia Electorală Centrală informează că, astăzi, 20 septembrie începe campania electorală pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Totodată, astăzi este și ultima zi în care grupurile de inițiativă pot să prezinte la Comisia Electorală Centrală listele de subscripție cu semnături în susținerea candidaților desemnați la funcția de președinte.

CEC atenționează că în perioada campaniei electorale este interzisă publicitatea politică și e permisă doar cea electorală pentru candidații și participanții la referendum înregistrați decătre CEC.

Totodată, legislația electorală interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.

„Competitorilor electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică. Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale”, se arată în comunicatul emis de CEC. 

Până acum, CEC a înregistrat patru candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Este vorba de fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, președinta țării, Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate, fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, și ex-premierul Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei. În proces de examinare sunt listele de subscripție aduse de către ex-premierul Ion Chicu, fosta bașcană Irina Vlah, fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună, și istoricul Octavian Țîcu, susținut de Blocul „Împreună”.

De asemenea, astăzi, 20 septembrie este ultima zi în care se poate depune cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum. Până acum au fost înregistrați 10 participanți la referendum, doi dintre care cu opțiunea „Nu”, iar ceilalți cu opțiunea „Da”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău