ELECTORALA 2019 | Regulamentul privind privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare, aprobat de CEC

  • 09 Februarie 2019 16:55
ELECTORALA 2019 | Regulamentul privind privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare, aprobat de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare. Documentul reglementează funcționarea sistemului de înregistrare video în secțiile de votare, stabilește regulile de utilizare a acestuia, definește responsabilitățile privind prelucrarea, accesul și stocarea informațiilor astfel obținute.

Sistemul de înregistrare video va fi utilizat în secțiile de votare în cadrul alegerilor din 24 februarie 2019 și reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale, potrivit CEC.

Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.

CEC reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea și activitatea acestora nu va viza cabinele de vot, listele electorale, nu va afecta intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.

Amintim că CEC a decis instalarea camerelor video la alegeri în luna noiembrie 2018, urmare a unei propuneri a premierului Pavel Filip. Asociația Promo-Lex, care monitorizează procesul electoral, a criticat decizia autorității electorale, considerând-o pripită și care nu va contribui prea mult la micșorarea numărului de incidente în alegeri. Asociația Promo-Lex semnala atunci că astfel se creează „suspiciuni rezonabile privind imixtiunea Prim-ministrului în activitatea CEC.

De asemenea, delegația pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei menționa recent într-o declarație că „în opinia unor interlocutori, utilizarea camerelor de supraveghere video în incinta secțiilor de votare poate fi percepută drept mijloc de presiune și control al votului”.

Portalul economic Mold-Street.com scria acum o lună că pentru cele aproximativ 2300 de camere video, statul va achita aproximativ 12 milioane de lei, iar compania care a câștigat tenderul este aceeași care a obținut contractul de 20,4 milioane lei pentru livrarea în perioada ianuarie – mai 2019 de seturi de bunuri pentru nou-născuți în toate maternitățile din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău