ELECTORALA 2019 | Incidente, reclamate de candidații opoziției la alegeri. Experții prognozează o campanie dură
-
28 Ianuarie 2019 14:05
Chiar din primele zile ale campaniei electorale, mai multe incidente au fost reclamate, fiind vizați reprezentanți ai opoziției. Organizațiile pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea față de această situație.
Candidatul blocului electoral ACUM, Valeriu Munteanu, reclamă că a fost agresat sâmbătă, alături de câțiva susținători de-ai săi, la Orhei, orașul condus de controversatul om de afaceri și politician Ilan Șor, condamnat la 7 ani și jumătate pentru furtul bancar din 2014. Ilan Șor se află în libertate întrucât condamnarea nu este definitivă și candidează în aceeași circumscripție, la Orhei.
Duminică, un alt candidat al Blocului ACUM, Dinu Plîngău, susține că a fost bătut chiar în fața Inspectoratului de Poliție din Edineț. Iar Partidul Socialiștilor afirmă că un autobuz electoral de-al său ar fi fost incendiat intenționat, la Ceadâr-Lunga.
În ceea ce privește ultimul incident, Inspectoratul General de Poliție a anunțat că investighează cazul. În privința celorlalte, deocamdată nu există o reacție oficială. Dinu Plîngău a depus o plângere la procuratură față de inacțiunea polițiștilor.
Organizația Amnesty International Moldova se declară îngrijorată de astfel de cazuri și le solicită autorităților să cerceteze urgent aceste acuzații și să-i atragă la răspundere pe cei vinovați. De asemenea, organizația le solicită autorităților să asigure un climat favorabil desfășurării unor alegeri democratice și transparente.
Și Asociația Promo-Lex care monitorizează desfășurarea procesului electoral cheamă actorii electorali să renunțe la agresiuni.
„În cel de-al treilea raport de monitorizare am scos în evidență situații de intimidare a observatorilor. Dacă așa presiuni se pun de observatori, ne putem doar imaginea câtă presiune se pune pe concurenți în teritoriu. Trebuie să se renunțe la această retorică agresivă, intolerantă, discursuri de ură”, a afirmat reprezentantul Asociației, Pavel Postică.
Experții prognozează o campanie dură, având în vedere miza mare a acestui scrutin.
„Vedem că se recurge la orice mijloace, vedem presiunile la care este supusă opoziția, astfel că nu este exclus ca să avem degradări mari la capitolul democrației și corectitudinii procesului electoral”, a menționat Ion Tăbârță.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie a început oficial vineri, 25 ianuarie.