ELECTORALA 2019 | Aproape 1.000 de candidați la alegerile parlamentare. Există mai multe contestații împotriva refuzurilor de înregistrare
-
01 Februarie 2019 11:59
Un număr de 321 de candidați au fost înregistrați în cele 51 de circumscripții uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. La nivel național au fost înregistrate 15 partide. Comisia Electorală Centrală susține că procesul a fost unul corect, în timp ce observatorii internaționali afirmă că au fost informați despre abuzuri.
La 31 ianuarie s-a încheiat procesul de înregistrare a candidaților la alegerile parlamentare. În așa zisa circumscripție națională, în care vor fi aleși 50 de deputați, au fost înregistrate 14 partide și un bloc electoral, cu un total de 633 de candidați pe liste de partid. În cele 51 de circumscripții uninominale au fost înregistrați 321 de candidați. În total, pentru cele 101 de locuri de deputat concurează 954 de candidați.
Vicepreședinta Comisiei Electorale Centrale, Rodica Ciubotaru, a declarat însă pentru Radio Chișinău că există mai multe contestații ale candidaților împotriva refuzurilor de înregistrare de către consiliile electorale de circumscripție.
În opinia sa, procesul de înregistrare a candidaților s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale.
„În principiu, activitatea de înregistrare care a fost de competența consiliilor electorale de circumscripție uninominală a fost efectuată în strictă conformitate cu prevederile Codului electoral, cu prevederile Regulamentului privind particularitățile de înregistrare și desemnare a candidaților pentru funcția de deputat”, a declarat Rodica Ciubotaru.
Asociația Promo Lex, care monitorizează procesul electoral, va prezenta în curând un raport în care va reflecta și procesul de înregistrare a concurenților, a comunicat pentru Radio Chișinău reprezentantul organizației, Pavel Postică.
Totuși, o declarație comună a unei delegații a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a efectuat recent o vizită în Republica Moldova, precizează că delegația a fost informată cazuri privind implicarea funcționarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor.
Raportorii APCE menționează că au fost informați despre un șir de alte presupuse abuzuri și încălcări în perioada electorală pe care Delegația le condamnă și le cere autorităților să întreprindă toate măsurile necesare pentru a le exclude.