Egiptul dezvăluie 250 de sarcofage recent descoperite în Saqqara, vechi de 2.500 de ani

  • 31 Mai 2022 09:10
Egiptul dezvăluie 250 de sarcofage recent descoperite în Saqqara, vechi de 2.500 de ani

Egiptul a dezvăluit luni 250 de sarcofage și 150 de statui de bronz descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri arheologice importante în regiune.

Situl Saqqara, aflat la circa 16 kilometri sud de celebrele piramide de pe platoul Giza, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și este cunoscut pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică, scrie digi24.ro.

Acest monument, construit în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe suprafața globului.

Printre cele 150 de statui descoperite se numără una a arhitectului Imhotep, care era de asemenea medic. Inventatorul construcției în piatră șlefuită, Imhotep „a revoluționat arhitectura” în lumea antică, a declarat luni Mostafa Waziri, directorul Consiliului Suprem al Antichităților, relatează AFP și Xinhua, citate de Agerpres.

„Descoperirea mormântului lui Imhotep” este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice în cadrul căreia au fost realizate deja patru sezoane de săpături la acest site, a adăugat Waziri.

Pe lângă statuia lui Imhotep, au fost dezgropate și altele în bronz reprezentând zeități ale panteonului egiptean „Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum și Anubis”, a anunțat Ministerul Turismului și Antichităților într-un comunicat.

Au fost descoperite, de asemenea, „250 de sarcofage din lemn în care se află mumii” datând din secolul al V-lea î.Hr., a adăugat Waziri.

În unul dintre ele, un papirus „intact” și „sigilat” găsit de arheologi a fost imediat transferat la laboratorul Muzeului Egiptean din Piața Tahrir, Cairo, pentru restaurare și analiză. Estimat la nouă metri lungime, el conține cu siguranță capitole din Cartea morților, potrivit directorului.

Waziri a precizat că sarcofagele vor fi mutate în noul „Marele Muzeu Egiptean” lângă platoul Giza, pe care autoritățile egiptene speră să-l deschidă anul acesta, după mai multe întârzieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău