Efortul de înzestrare și de modernizare a Armatei la standarde NATO trebuie continuat, consideră președintele României

  • 25 Octombrie 2018 16:14
Efortul de înzestrare și de modernizare a Armatei la standarde NATO trebuie continuat, consideră președintele României

Efortul de înzestrare și de modernizare a Armatei la standarde NATO trebuie continuat, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, punctând că Ministerul Apărării trebuie să utilizeze în mod transparent cele două procente din PIB acordate Armatei, transmite AGERPRES.

Ne găsim astăzi într-un context geopolitic complex, dinamic, cu provocări și amenințări multiple și impredictibile. Modificările radicale din ultimii ani ale mediului de securitate internațional au reliefat importanța strategică a asigurării securității și stabilității spațiului euroatlantic și ale regiunii Mării Negre. România este un pilon regional important de stabilitate și un partener credibil în cadrul Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene. În aceste condiții, trebuie să acționăm constant pentru a construi un sistem militar performant, capabil să-și îndeplinească misiunile esențiale de apărare a țării, precum și îndatoririle asumate de România în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Efortul de înzestrare și de modernizare a Armatei la standarde NATO trebuie continuat', a subliniat șeful statului, la ceremonia militară organizată cu prilejul Zilei Armatei.

El a reamintit de acordul național privind acordarea a 2% din PIB Armatei, subliniind că Ministerului Apărării îi revine responsabilitatea de a folosi în mod transparent aceste fonduri.

'Aplicarea Acordului național, încheiat la începutul anului 2015 cu partidele politice, privind alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare pentru următorii zece ani, oferă astfel predictibilitate, transparență și credibilitate în plan regional și aliat. Ministerului Apărării Naționale îi revine responsabilitatea de a planifica și utiliza, în mod transparent, aceste fonduri publice. Noua arhitectură a apărării impune asigurarea unor resurse umane foarte bine pregătite, cu o dotare modernă și perfect interoperabile în sistemul aliat de apărare colectivă', a arătat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că România continuă, pe această linie, eforturile de implementare a obiectivelor propuse, promovate și realizate la Summitul NATO de la Bruxelles. În context, el a menționat asigurarea coerenței operaționale și a abordării integrate a acțiunilor de descurajare și apărare, cât și a consolidării pe întregul flanc estic aliat și la Marea Neagră, precum și realizarea capacității operaționale finale a Brigăzii multinaționale Sud-Est.

Potrivit șefului statului, concretizarea dezideratelor de securitate ale României va avea în vedere continuarea dezvoltării parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii.

El a subliniat că Armata este o instituție fundamentală a statului român.

'Împlinirea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale, care nu ar fi putut fi înfăptuit fără contribuția Armatei României, reprezintă pentru noi toți un moment cu dublă semnificație. Rememorăm etapele importante din istoria națiunii și, în același timp, privim cu speranță spre viitor. Este un bun prilej pentru reașezarea, pe baze sigure, a prestigiului istoriei, ca formă de cunoaștere a poporului român. Reînsuflețim, astfel, idealurile care au făcut posibilă păstrarea valorilor și tradițiilor noastre, a dreptății, a adevărului și a credinței, subsumate binelui individual și general. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este cu siguranță unul dintre cele mai importante proiecte de țară ale națiunii române din toate timpurile. Acest eveniment major a contribuit la promovarea conștiinței naționale a poporului, la făurirea statului român și la prezervarea valorilor pentru care au luptat și s-au jertfit înaintașii noștri', a afirmat președintele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău