Educația pentru drepturile omului poate ajuta R. Moldova să facă ireversibil drumul spre UE

  • 06 Decembrie 2022 13:59
Educația pentru drepturile omului poate ajuta R. Moldova să facă ireversibil drumul spre UE

Educația pentru drepturile omului poate schimbă mentalități și comportamente, iar de calitatea ei depinde viitoarea generație. Această opinie a fost exprimată de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în cadrul Forumului Drepturilor Omului, care se desfășoară aceste zile la Chișinău, transmite IPN.

„Este important ca Republica Moldova să creeze mecanisme eficiente pentru a asigura o calitate la cel mai înalt standard în domeniul educației. Vreau să menționez că atunci când copilul își va cunoaște drepturile și va înțelege că, dacă i se încalcă un drept, persoana vinovată va fi trasă la răspundere, această încredere copilul o va duce pe tot parcursul vieții, așa vom putea vorbi de respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, a declarat avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputata Liliana Nicolăescu Onofrei, susține că  educația pentru drepturile omului trebuie să ajute Republica Moldova pentru a face drumul spre integrarea europeană ireversibil. „Trebuie să asigurăm o cultură a drepturilor omului, iar aici mai avem foarte multe lucruri de făcut, noi ca societate. Mi-aș dori ceea tot ceea ce înseamnă promovarea drepturilor omului să devină o parte intrinsecă în activitatea instituțiilor media. Obligațiunile sunt ale noastre, ale tuturor”, a declarat parlamentara.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a precizat că ministerul care-l reprezintă este autoritatea responsabilă de elaborarea și promovarea politicilor privind rolul educației în domeniul drepturile omului în procesul de consolidare a guvernanței democratice. În acest sens, ea a menționat implementarea disciplinei școlare „Educație pentru societate”, spunând că aceasta este „una distinctă în ceea ce privește dobândirea cunoștințelor și formarea competențelor de care au astăzi nevoie elevii pentru a deveni cetățeni activi și responsabili.”

Karin Borovic, șefa secției cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău spune că, deși trăim într-o lume cu multe posibilități, oamenii încă au nevoie să li explice care le sunt drepturile și libertățile. „În lumea de astăzi, noi, din păcate, încă trebuie să reamintim și educăm societatea în fiecare zi despre drepturile și libertățile pe care le are fiecare cetățean. Trăim din păcate mai multe crize care se răsfrâng asupra drepturilor omului”, spune Karin Borovic.

Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International din Moldova, a declarat în cadrul evenimentului că „educația în domeniul drepturilor omului nu va da rezultate imediat, însă va pune bazele unei dezvoltări durabile, atât socială, cât și economică”, menționează Veaceslav Tofan.

Forumul Drepturile Omului 2022 se desfășoară în zilele 6-7 decembrie la Chișinău. În cadrul acestuia este pus în discuție subiectul integrării abordării bazate pe drepturile omului și egalității în Agenda de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău