Educația antreprenorială la elevi și studenți

  • 12 Iunie 2013 14:08
Educația antreprenorială la elevi și studenți

Educația antreprenorială și dezvoltarea capacităților de administrare a afacerilor la elevi și studenți este subiectul unei conferințe internaționale care se desfășoară la Chișinău și la care participă rerezentanți ai țărilor din Parteneriatul Estic.

Dacă în unele state din cadrul Parteneriatului Estic, tinerii beneficiază de cursuri de antreprenoriat încă din școală, în Republica Moldova această disciplină este predată doar în colegii și școli profesionale, dar la nivel mai mult teoretic.

Eugen Matrinciuc este un tânăr antreprenor de la Edineț, care, deși a absolvit recent o facultate cu profil economic, este implicat în afacerea familiei sale de la vârsta de 18 ani. În opinia sa, tinerii ar trebui familiarizați cu noțiunile de bază ale antreprenoriatului, încă de pe băncile școlii.

Potrivit șefului direcției învățământ profesional și mediu de specialitate, din cadrul Ministerului Educației, Octavian Vasilache, actualul program didactic privind educația antreprenorială este în vigoare din 1994. Documentul a fost recent modificat și a fost testat în 15 școli profesionale.

Una dintre probleme este pregătirea slabă a cadrelor didactice care predau această diciplină, susține directoarea organizației, Winrock Moldova, Sofia Șuleaschi.

Un alt proiect care se desfășoară în cadrul colegiilor sunt așa-numitele ”firme de exercițiu”, în cadrul cărora studenții învață să gestioneze o afacere, spune Petru Arcan, profesor la Colegiul Național de Comerț.

Strategia de Dezvoltare a învățământului vocațional/tehnic pentru anii 2013–2020, prevede reconfigurarea rețelei de instituții și parteneriatul cu sectorul privat în instruirea elevilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău