Economistul-șef al FMI cere adoptarea de facilități fiscale pentru atenuarea impactului epidemiei de coronavirus

  • 09 Martie 2020 20:00
Economistul-șef al FMI cere adoptarea de facilități fiscale pentru atenuarea impactului epidemiei de coronavirus

Factorii de decizie guvernamentali vor trebui să implementeze măsuri "substanțiale" în domeniul fiscal, al politicilor monetare și al piețelor financiare, pentru a combate impactul economic provocat de răspândirea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19), a afirmat luni economistul-șef al Fondului Monetar Internațional, Gita Gopinath, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Într-o postare pe blogul FMI, Gopinath a precizat că principalele ei recomandări includ punerea banilor direct în mâinile gospodăriilor și companiilor. Reducerile de dobânzi ar putea readuce încrederea, dar ar fi eficiente în stimularea activității economice numai după ce se normalizează condițiile de afaceri, a adăugat oficialul.

"Gospodăriile și companiile afectate de întreruperea lanțului de furnizare și de scăderea cererii ar trebui să primească transferuri de numerar, să beneficieze de subvenții pentru salarii și facilități fiscale, pentru a răspunde nevoilor oamenilor și a permite afacerilor să rămână pe linia de plutire", a declarat Gopinath.

Oficialul a citat ca exemplu decizia Italiei, care a extins termenele limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate și a anunțat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajații concediați din cauza carantinei și a restricțiilor de călătorie.

Și Coreea de Sud a introdus subvenții pentru salarii, în cazul micilor comercianți, și a majorat indemnizația pentru cei care își caută un loc de muncă sau sunt îngrijiți la domiciliu. China a renunțat temporar la contribuțiile pentru asigurări sociale plătite de companii, a adăugat Gopinath.

"Pentru cei concediați, ar putea fi majorat temporar ajutorul de șomaj. Unde concediul familial și concediul medical plătit nu sunt printre beneficiile standard, guvernele ar trebui să ia în considerare finanțarea lor, pentru a permite angajaților care nu se simt bine sau cei de care au grijă să rămână acasă fără teama că-și pierd locul de muncă în timpul epidemiei", a explicat economistul-șef al Fondului Monetar Internațional.

Oficialul a apreciat că și băncile centrale ar trebui să fie pregătite să furnizeze lichidități masive băncilor și companiilor financiare non-bancare, "în special celor care acordă creditare firmelor mici și mijlocii, care ar putea fi mai puțin pregătite să facă față unei întreruperi semnificative".

De asemenea, guvernele ar putea oferi garanții de creditare temporare și țintite pentru necesitățile de lichiditate pe termen scurt ale acestor firme, iar autoritățile de supervizare și de reglementare a pieței financiare ar putea, de asemenea, încuraja temporar extinderea scadenței împrumuturilor, a apreciat Gopinath.

Alte stimulente ar fi facilitățile fiscale extinse și măsuri de politică monetară precum reduceri ale dobânzilor și achiziții de active. Aceste decizii ar crește încrederea și ar sprijini piețele financiare dacă va exista un risc semnificativ de înăsprire a condițiilor financiare, a adăugat oficialul FMI. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău