Economia globală a intrat în „declin sincronizat”, dar scenariile pesimiste încă pot fi evitate

  • 08 Aprilie 2019 10:42
Economia globală a intrat în „declin sincronizat”, dar scenariile pesimiste încă pot fi evitate

Economia mondială a intrat într-un „declin sincronizat” care probabil va fi dificil de redresat în 2019, conform unei evaluări elaborate de Institutul Brookings și de cotidianul Financial Times, deși unii analiști sunt optimiști în legătură cu posibilitatea revenirii la creștere anul acesta.

Potrivit evaluării realizate de Institutul Brookings și de Financial Times, economia globală a intrat într-un "declin sincronizat", în condițiile deteriorării continue a indicilor de percepție și a datelor financiare începând din toamna anului 2018. Situația sugerează erodarea ritmului de creștere economică la nivel mondial și necesitatea aplicării unor noi forme de stimulare economică, scrie editorialistul Chris Giles, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Înrăutățirea perspectivelor a generat avertismente din partea directorului Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, precum și din partea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care au semnalat că vor fi reduceri ale cifrelor în prognozele de creștere economică.

Concluziile intervin în contextul indicatorilor econonomici dezolanți, care în ultimele șase luni au arătat situații similare în Statele Unite, China și Europa.

Profesorul Eswar Prasad, de la Institutul Brookings, afirmă că diminuarea creșterii economice nu indică încă intrarea în recesiune globală, dar ritmul tuturor segmentelor economiei internaționale a încetinit.

Indicele Brookings-FT privind Relansarea Economică Globală (Tiger) compară indicatorii activităților reale, ai piețelor financiare și ai încrederii investitorilor cu mediile istorice ale economiei globale și țărilor. Cifrele au scăzut semnificativ la sfârșitul anului trecut și sunt la cel mai mic nivel atât în economiile avansate, cât și în cele emergente începând din 2016, anul cu cele mai scăzute performanțe economice de la criza financiară. Activitatea economică reală s-a diminuat, în condițiile în care țări precum Italia au intrat în recesiune, Germania a evitat cu greu această situație, iar economia Statelor Unite reduce ritmul de creștere din cauza efectelor relaxării fiscale decise de președintele Donald Trump.

Încrederea investitorilor se menține în economiile avansate, dar a scăzut în cele emergente, pe fondul temerilor că anii de creștere economică rapidă din China se apropie de final. Situația este dezolantă și în Europa, constată profesorul Eswar Prasad. Singura excepție de la tendințele globale de scădere a creșterii economice este India, unde au fost introduse măsuri de stimilare fiscală și monetară înaintea alegerilor generale.

O problemă internațională majoră este tergiversarea semnării unui acord comercial între Statele Unite și China. "Tensiunile comerciale și incertitudinea generată de acestea probabil vor lăsa urme de lungă durată asupra economiei mondiale. Incertitudinea subminează încrederea mediilor de afacerilor și afectează investițiile private, cu implicații pe termen lung asupra creșterii productivității", subliniază profesorul Prasad.

sursa: mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău