Economia britanică a început anul 2020 cu cea mai gravă contracție din ultimii 40 de ani

  • 30 Iunie 2020 11:02
Economia britanică a început anul 2020 cu cea mai gravă contracție din ultimii 40 de ani

Economia Marii Britanii a înregistrat o contracție peste așteptări în primele trei luni ale acestui an, o perioadă care a inclus doar primele zile de carantină, introdusă ca urmare a pandemiei de Covid-19, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie a anunțat marți că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracție de 2,2% în primele trei luni din 2020, comparativ cu trimestrul precedent, aceasta fiind cea mai gravă contracție trimestrială înregistrată de economia britanică după perioada iulie-septembrie 1979. Analiștii intervievați de Reuters mizau pe un declin de 2%.

În ritm anual, economia britanică s-a contractat cu 1,7% în primul trimestru, și în acest caz fiind vorba cea mai gravă contracție înregistrată după trimestrul al treilea din 2009.

ONS a precizat că și-a revizuit estimările inițiale care vorbeau de o contracție de 2% de la un trimestru la altul și un declin de 1,6% în ritm anual, în condițiile în care toate principalele sectoare economice au înregistrat scăderi.

"Imaginea noastră mai detaliată asupra economiei în primul trimestru arată că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracție mai puternică decât s-a estimat inițial. Toate sectoarele principale ale economiei s-au contractat semnificativ în luna martie, ca urmare a efectelor pandemiei", a declarat Jonathan Athow, statistician șef adjunct la ONS.

Analiștii avertizează că autoritățile britanice au decis introducerea carantinei începând cu data de 23 martie, ceea ce înseamnă că datele pe trimestrul al doilea vor arăta impactul deplin al coronvirusului asupra economiei. Cele mai recente date ale OMS arată că economia britanică a înregistrat o cădere de 20,4% în luna aprilie, cea mai puternică scădere înregistrată într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice.

Oficiul Național de Statistică a mai anunțat marți că deficitul de cont curent al Marii Britanii s-a adâncit peste așteptări în primele trei luni din 2020. Deficitul balanței de plăți a urcat până la 21,1 miliarde lire sterline (25,9 miliarde dolari) în primul trimestru, comparativ cu o medie de 15,4 miliarde lire sterline cât estimau analiștii intervievați de Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să își prezinte marți planurile privind relansarea economiei, planuri care potrivit mass media se bazează pe investiții în infrastructură.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău