Ecologiști | În soluționarea problemei privind construcția hidrocentralelor pe care Kievul intenționează să le ridice pe Nistru contează foarte mult capacitatea de negociere a autorităților de la Chișinău cu partea ucraineană

  • 14 Ianuarie 2021 13:18
Ecologiști | În soluționarea problemei privind construcția hidrocentralelor pe care Kievul intenționează să le ridice pe Nistru contează foarte mult capacitatea de negociere a autorităților de la Chișinău cu partea ucraineană Facebook.com/Valeriu Munteanu

În soluționarea problemei privind construcția celor șase hidrocentrale pe care Kievul intenționează să le ridice în amonte, pe Nistru, contează foarte mult capacitatea de negociere a autorităților de la Chișinău cu partea ucraineană. De această părere este președintele Asociației Eco-Tiras, Ilia Trombițchi. Ecologiștii au avertizat în repetate rânduri despre impactul negativ pe care îl are construcția acestui complex hidrologic asupra asigurării cu apă a locuitorilor municipiului Chișinău, dar și a ecosistemului râului Nistru. 

Acum doi ani, partea ucraineană a sistat temporar lucrările de construcție a hidrocentralelor pe râul Nistru, însă nu au renunțat definitiv la proiectul, inclus în Strategia de dezvoltare energetică a țării. Deși Nistrul este un fluviu transfrontalier, Ucraina, se pare că nu a consultat nici până astăzi acest plan cu Ministerul Mediului sau Guvernul Republicii Moldova.

Pentru a finaliza proiectul, Ucraina are nevoie de un Acord cu Republica Moldova, care ar urma să includă și arenda teritoriului moldav pentru a ridica nivelul barajului de tampon la 8 metri.

Directorul Asociației Eco-Tiras, Ilia Trombițchi, susțină că odată cu vizita președintei Maia Sandu la Kiev, a apărut un moment potrivit pentru discuții și negocieri pe marginea acestui subiect. Important este capacitatea de negociere a autorităților moldovenești, opinează Ilia Trombițchi.

Ele nu sunt prea profitabile aceste centrale. Iată de ce nu este logică. Numai spălare de bani în timpul construcției. Nimic mai mult. Trebuie să insistăm să fie o listă de condiții prin care noi suntem de acord de a semna acordul privind darea în arendă a teritoriului Moldovei pentru lărgirea acestui baraj tampon. Dacă Moldova va crea această listă și nu va pierde în timpul negocierilor, nu numai aceste șase centrale,  dar multe condiții pentru a îmbunătăți situația ecologică pe Nistru.

Construcția acestor hidrocentrale va distruge ecosistemul fluviului, susține ecologistul.

În cazul construcției celor șase centrale pe Nistrul de Mijloc, în partea regiunilor Cernăuți și Ivano-Frankivsk, va fi înrăutățirea situației pe Nistru, deoarece va duce la pierderea capacităților de autopurificare și schimbarea totală a componentei biodiversității și pierderea apei.

Și fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, susține că problemele fluviului Nistru în relațiile bilaterale moldo-ucrainene devin din an în an tot mai complexe, dar aspectul cel mai grav și care nu suferă amânare este debitul de apă controlat de ucraineni, în aval de Nodul Hidroenergetic de la Novodnestrovsk, ori Rep. Moldova acuză de mai mulți ani Ucraina că eliberează după Novodnestrovsk foarte puțină apă, fapt ce distruge ecosistemul fluviului Nistru și pune în pericol aprovizionarea cu apă a Chișinăului.

Mai mult, fostul ministru al Mediului, susține că Ucraina, pe subiectul Nistrului, demult încalcă flagrant o serie de angajamente internaționale. Fără mediere europeană nu vom reuși să urnim carul din loc și nu vom obține de la ucraineni nici o vadră de apă în plus, a scris  pe Facebook, Valeriu Munteanu.

Problema construcției celor șase hidrocentrale a fost discutată în cadrul vizitei recente a șefului statului la Kiev. Maia Sandu a anunțat că părțile au convenit să solicită sprijinul Uniunii Europene pentru a efectua un studiu privind impactul acestei construcții asupra mediului.

Am solicitat să mergem împreună și să solicităm Uniunii Europene să facă evaluarea impactului de mediu ca să știm exact care pot fi consecințele și cum pot fi ele prevenite. Aceasta este soluția pe care o oferim noi.

Autoritățile de la Chișinău au convenit cu cele din Ucraina să continue dialogul pe acest subiect în cadrul comisiilor mixte.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău