Echipamente medicale pentru lupta cu COVID-19, în valoare de peste 1,4 mln de euro, donate de NATO și Ungaria: „NATO reiterează angajamentul său pentru parteneriatul și cooperarea continuă cu R. Moldova”

  • 17 Septembrie 2021 17:11
Echipamente medicale pentru lupta cu COVID-19, în valoare de peste 1,4 mln de euro, donate de NATO și Ungaria: „NATO reiterează angajamentul său pentru parteneriatul și cooperarea continuă cu R. Moldova”

NATO și Ungaria au donat astăzi Republicii Moldova un lot de echipamente medicale în lupta cu COVID-19, în valoare de peste 1,4 milioane de euro. Acestea au fost aduse la Chișinău de către șeful diplomației ungare, Péter Szijjártó, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Echipamentele medicale, printre care 20 de ventilatoare, măști și halate medicale au fost donate Republicii Moldova de NATO și Ungaria. Aflat la Chișinău, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior de la Budapesta, Péter Szijjártó, a remarcat pe lângă sprijinul în lupta cu pandemia, relațiile economice dintre cele două state.

„Cele două țări sunt strâns legate de o deosebit de bună cooperare economică și comercială. Dintre societățile comerciale ungare, două au loc de frunte în Republica Moldova”.

În Republica Moldova activează în prezent circa 40 de companii cu capital maghiar.

Ungaria urmează să trimită la Chișinău doi experți, care vor ajuta Republica Moldova să-și consolideze instituțiile statului. Aceștia ar urma să ofere consiliere Republicii Moldova în domenii precum agricultură, securitate alimentară și finanțe publice. O instituție financiară cu capital maghiar din Republica Moldova ar putea finanța proiecte de infrastructură și aprovizionare cu apă, spune ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu.

„Ungaria a fost și este solidară cu noi, atât în integrarea în Uniunea Europeană, cât și în procesul de integrare europeană(...) Interesul nostru este să îmbunătățim mediul de afaceri, să luptăm cu corupția, să avem mai multe companii, care pe de o parte fortifică statul, economica, dar și relația bilaterală. Am convenit să discutăm concret cum putem deschide o cursă de avion directă Chișinău-Budapesta”.

Și reprezentații NATO la Chișinău și-au manifestat sprijinul și solidaritatea în lupta cu COVID-19, iar donația de echipamente medicale este un răspuns la ajutorul solicitat anterior de Chișinău, spune șeful interimar al Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, Barbora Paclíková.

„Donația de astăzi e al treilea lot oferit de NATO. NATO și aliații se solidarizează cu Republica Moldova în lupta cu pandemia, care rămâne o provocare pentru noi toți. NATO reiterează angajamentul său pentru parteneriatul și cooperarea continuă cu Republica Moldova”.

Este a treia donație de echipamente medicale oferită Republicii Moldova de NATO în lupta cu pandemia de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău