Echipa de experți ai FMI își încheie vizita în R. Moldova

  • 29 Februarie 2016 19:05
Echipa de experți ai FMI își încheie vizita în R. Moldova

Echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, își încheie luni, 29 februarie, vizita de documentare în Republica Moldova.

Mandatul experților nu a inclus discutarea unui acord de ajutoare, ci doar informarea despre situația macro-economică și politicile guvernului de la Chișinău.

Potrivit declarațiilor, făcute de reprezentanții Fondului Monetar Internațional la începerea vizitei în Republica Moldova, aceștia și-au propus  doar să actu­a­li­zeze infor­ma­ția pri­vind evo­lu­ți­ile eco­no­mice recente și să dis­cute o serie de restanțe a auto­ri­tăților de la Chișinău pen­tru men­ți­ne­rea sta­bi­li­tă­ții macro­e­co­no­mice. Ulterior, după fina­li­za­rea aces­tei vizite, în Republica Mol­dova ar putea veni o misiune care să nego­cieze un acord de finanțare.

Pe parcursul aflării la Chișinău, reprezentanții FMI au avut întrevederi cu premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu, dar și cu membrii Cabinetului de Miniștri, cu care au discutat angajamentele asumate de autorități privind realizarea reformelor în sistemul justiției, combaterea corupției, administrației publice, precum și cele privind edificarea unei economii de piață funcționale.

Șefa echipei de experți a menționat atunci că prioritățile Executivului de la Chișinău corespund cu cele identificate de FMI.

Mai mulți analiști economici au pus însă la îndoială nivelul de îndeplinire de către autorități a recomandărilor FMI. Potrivit acestora chiar dacă misiunea Fondului va ajunge la o înțelegere cu autoritățile de la Chișinău, semnarea memorandumului privind  deblocarea finanțării va avea nu mai devreme de luna octombrie, fapt ce va pune în dificultate realizarea de către autorități a obligațiunilor bugetare.

Temerile experților sunt împărtășite și de către ministrul finanțelor, Octavian Armașu, care a avertizat,  într-o declarație bublică, că în în lipsa unui Memorandul cu FMI bugetul va fi în mare dificultate în luna martie, când deficitul poate atinge 1 miliard de lei.

Republica Moldova nu are un acord cu FMI din toamna anului 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,06 m/s
Tue
27
Wed
30
Thu
30
Fri
31
Sat
32
Arhivă Radio Chișinău