Echilibru pe piața muncii din Moldova. Circa 18 mii de șomeri și peste 15 mii de locuri vacante

  • 07 August 2021 16:25
Echilibru pe piața muncii din Moldova. Circa 18 mii de șomeri și peste 15 mii de locuri vacante

În primul semestrul al anului 2021, piața forței de muncă din țara noastră a fost într-un echilibru relativ între cererea și oferta de joburi. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în această perioadă au fost înregistrate circa 15,4 mii locuri de muncă vacante și aproximativ 17,9 mii șomeri. Comparativ cu prima jumătate a anului 2020, numărul locurilor de muncă vacante înregistrate a crescut cu 24%, iar numărul șomerilor înregistrați a scăzut cu 36%.

Per general, majoritatea șomerilor, 65 la sută, sunt fără o calificare profesională. Totodată, circa 70% dintre joburile vacante sunt orientate pentru asemenea muncitori.  Potrivit Agenției, se observă o cerere mai mare pe piață a persoanelor cu un nivel scăzut de studii (primare/gimnaziale), dar și ponderea șomerilor cu studii gimnaziale/primare este destul de mare (50%), notează Bizlaw.md.

Distribuția locurilor vacante și a șomerilor conform activităților economice denotă un echilibru în: învățământ, activități de cazare și alimentație publică. Un surplus mai accentuat de forță de muncă se atestă în comerțul cu ridicata și amănuntul, agricultură, silvicultură și pescuit și în activități financiare și asigurări. Deficitul de forță de muncă predomină în industrie, construcții, administrație publică și apărare, transport și depozitare, sănătate și asistență socială, informații și comunicații.

După nivelul de salarizare, cele mai multe joburi vacante sunt cu remunerare mai mare de cinci mii lei, circa 36 la sută. Alte 29% dintre funcțiile vacante sunt cu salarii ce urmează să fie negociate, 23 la sută, salarii între trei și cinci mii de lei, iar 12% dintre funcțiile disponibile oferă un venit mai mic de trei mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău