ECDC își schimbă radical poziția și recomandă dozele "booster" ale vaccinurilor anti-COVID-19 pentru toate persoanele adulte

  • 24 Noiembrie 2021 16:48
ECDC își schimbă radical poziția și recomandă dozele

Directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a declarat miercuri că dozele de supra-rapel ("booster") ale vaccinurilor anti-COVID-19 ar trebui să fie administrate tuturor cetățenilor adulți, cu prioritate celor cu vârste de peste 40 de ani, marcând astfel o schimbare majoră față de recomandările formulate până acum de această agenție de sănătate publică din Europa, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

ECDC a îndemnat miercuri statele din UE să ia măsuri urgente în fața recrudescenței pandemiei de coronavirus din Europa și a riscurilor sanitare foarte mari care sunt prognozate pentru lunile decembrie și ianuarie.

Aceeași agenție a cerut, de asemenea, țărilor din UE să crească ratele de vaccinare în rândul populației generale, în special acelor state care înregistrează în prezent rate mici de imunizare.

Recomandările formulate de ECDC nu au caracter obligatoriu pentru guvernele din UE, dar sunt folosite în adoptarea deciziilor care țin de domeniul sănătății publice.

"Dozele booster ar trebui avute în vedere pentru toți indivizii adulți, cu prioritate pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani", a declarat Andrea Ammon, adăugând că aceste doze de supra-rapel ar trebui să fie administrate la cel puțin șase luni după completarea schemei inițiale de vaccinare.

În precedentele sale recomandări, anunțate în luna septembrie alături de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) spunea că nu exista o nevoie urgentă pentru administrarea de doze "booster" persoanelor vaccinate cu schemă completă din populația generală și sugera că aceste doze suplimentare ar trebui injectate doar persoanelor cu sisteme imunitare slăbite și, ca măsură de precauție, persoanelor vârstnice cu stări de sănătate precare.

"Dovezi disponibile spre consultare care au fost obținute din Israel și Marea Britanie arată o creștere semnificativă a protecției împotriva riscului de infectare și a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt", a precizat ECDC în raportul său publicat miercuri.

Europa fragmentată

Andrea Ammon a mai spus că dozele "booster" vor crește protecția împotriva riscului de infectare cauzat de scăderea treptată a imunității și că aceste doze "ar putea să reducă transmiterea virală în populația generală și să prevină spitalizări și decese suplimentare".

Ea i-a sfătuit pe guvernanții din țările europene cu rate mici de vaccinare să își accelereze campaniile de vaccinare și a avertizat în legătură cu un risc major de apariție a unui nou vârf de decese și de spitalizări în Europa în lunile decembrie și ianuarie, dacă măsurile recomandate de ECDC nu vor fi implementate.

Nivelul general de vaccinare din Uniunea Europeană și cele trei țări incluse în Spațiul economic european, care este încă inferior pragului de 70% din populația totală, "ascunde un decalaj major vaccinal, care nu poate fi acoperit cu rapiditate și care oferă virusului un spațiu vast în care acesta poate să se răspândească", se afirmă în noul raport publicat de ECDC.

"Trebuie să ne concentrăm de urgență pentru a acoperi acest deficit de imunitate, să propunem doze booster pentru toți adulții și să reintroducem măsuri non-farmaceutice", a adăugat Andrea Ammon într-un mesaj video.

Avertismentul ei a fost făcut la o zi după ce OMS Europa a anunțat marți că aproximativ 700.000 de decese suplimentare ar putea fi înregistrate până în primăvara anului viitor în zona pe care o gestionează, ce grupează 50 de țări din Europa și Asia Centrală.

În Uniunea Europeană, 67,7% din populația totală a primit două doze de vaccin, însă diferențele sunt uriașe între țări. Astfel, potrivit statisticilor oficiale de marți, doar 24,2% dintre bulgari sunt vaccinați cu schemă completă, în timp ce acest procent este de 86,7% în rândul portughezilor.

De asemenea, Comisia Europeană va lua în considerare recomandările formulate de ECDC în privința dozelor "booster" atunci când va propune, spre sfârșitul acestei săptămâni, o serie de modificări în legătură cu utilizarea certificatului european COVID-19.

Multe țări din UE au început deja să administreze doze "booster", însă folosesc criterii diferite pentru a selecta grupurile de populație care au prioritate la vaccinare, precum și intervale diferite între schema inițială de vaccinare și momentul în care este administrată doza de supra-rapel.

Austria, care a reintrodus săptămâna trecută un lockdown național pentru a stopa creșterea vertiginoasă a numărului de infectări, a decis să administreze doze "booster" după patru luni de la finalizarea schemei inițiale de vaccinare, în timp ce în Italia aceste doze suplimentare pot fi administrate după cinci luni de la schema inițială.

ECDC a recomandat, de asemenea, țărilor europene să aplice măsuri restrictive minore, precum utilizarea obligatorie a măștii sanitare acolo unde respectarea distanțării fizice nu este posibilă și telemunca. Agenția afirmă că restricțiile privind călătoriile nu vor avea cel mai probabil un impact semnificativ, deoarece virusul este deja prezent în toate țările europene.

ECDC consideră, totodată, că există dovezi limitate privind scăderea transmiterii virale în urma folosirii pașaportului COVID-19 ce permite accesul în restaurante, cinematografe și muzee - o măsură pe care 20 de țări din UE o aplică deja. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău