Ecaterina Mardarovici: Avem capital intelectual feminim, este important ca el să fie pus în serviciul țării
-
09 Martie 2021 08:36
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, femeile din Republica Moldova câștigă, în medie, cu 14% mai puțin decât bărbații pentru aceleași tipuri de activități. Exprimată în bani, discrepanța constituie, în medie, 1098 de lei. Promotoarele egalității de gen spun că explicația stă în atitudinea angajatorilor față de angajate și în lipsa încrederii în acestea, notează IPN.
Directoarea Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, spune că femeile din Republica Moldova sunt dezavantajate pe piața muncii și sunt mai puțin remunerate în raport cu bărbații pentru aceleași tipuri de activități. Potrivit promotoarei egalității de gen, faptul că femeile ar urma să aleagă statutul de mamă în defavoarea carierei, îi determină pe angajatori să fie mai sceptici în privința angajatelor.
„Povara familiei în Republica Moldova este, în continuare, lăsată pe umerii femeilor. Acest lucru știrbește din încrederea angajatorilor pe termen lung într-un angajat femeie. Noi pledăm pentru dezvoltarea sistemului de creșă în Republica Moldova care va reprezenta o soluție pentru ca femeile să combine cariera cu statutul de mamă”, a spus Ecaterina Mardarovici în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În plus, datele statistice arată că în Republica Moldova barbații sunt mai activ implicați în procesele decizionale decât femeile. În Parlamentul de la Chișinău din 101 deputați sunt 25 sunt femei, adică 24,8%, pe când media la nivel european este de 29,9%.
„Republica Moldova are capital intelectual feminim mult mai mare decât masculin și este păcat ca acest capital intelectual să nu fie pus în serviciul interesului țării. Se atestă o diferență semnificativă în ceea ce privește raportul de femei/bărbați în funcții de conducere. Din totalul de conducători de toate nivelurile avem 54,3% barbați și 45,7% femei”, a spus Ecaterina Mardarovici.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova bărbații părăsesc sistemul educațional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piața forței de muncă. De asemenea, conform datelor Anchetei Forței de Muncă, femeile cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaților de aceeași vârstă.