DW: Tentativa de lovitură de stat încă nu s-a încheiat. Răscoala magistraților! (Revista presei)

  • 02 Octombrie 09:26
DW: Tentativa de lovitură de stat încă nu s-a încheiat. Răscoala magistraților! (Revista presei)

Revista presei 2 octombrie 2019

”Tentativa de lovitură de stat încă nu s-a încheiat. Răscoala magistraților!”, titrează DW, un material despre sistemul justiției din Republica Moldova, care ”se opune reformelor anunțate de noua guvernare – unul din mecanisme fiind reevaluarea judecătorilor și procurorilor de către o comisie independentă”. ”La 27 septembrie 2019, mai mulți judecători s-au întrunit în ceea ce ei au numit Adunarea generală a judecătorilor și au revocat mandatele membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Au făcut asta chiar dacă nu a existat cvorum la acea întrunire. (…) Frământările în justiție au început după ce, la sfârșitul lunii august, în prezența șefului statului, a premierului și a liderilor coaliției de guvernare, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a prezentat Strategia de reformare a justiției, care prevede reevaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor. Iar după ce Ion Druță a rămas fără imunitate, judecătorii au înțeles că s-a declanșat un proces care le pune în pericol averile și libertatea, susțin exponenții societății civile”, notează DW.

Reprezentanții comisiei parlamentare care investighează circumstanțele devalorizării sistemului bancar au expediat organelor de drept o solicitare de informații cu privire la implicarea unei firme (Alsvit-vin SRL), ce ar aparține soțului președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, în schemele „furtului miliardului”. Despre aceasta a anunțat președintele comisiei, deputatul Alexandru Slusari, la postul de televiziune TV8. „Nu era în misiunea comisiei, dar există acest interes public și, pentru a clarifica lucrurile, noi am făcut acest demers”, a declarat Alexandru Slusari. Și tot în opinia lui Alexandru Slusari, primul care s-ar face vinovat de frauda bancară este fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguţan. El a declarat la TV8, citat de IPN, că schema fraudei, din punct de vedere juridic, a fost propusă de fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţan, a fost susţinută de Andrian Candu, pe atunci ministru al Economiei, garanţiile au fost semnate de fostul ministru al Finanţelor Anatol Arapu, iar hotărârea Guvernului de acordare a garanţiilor de stat a fost semnată de fostul premier Iurie Leancă.

Mai multe publicații on-line de la Chișinău continuă să ofere detalii despre accidentul din sectorul Buiucani al Capitalei, soldat cu zeci de răniți și un deces, și despre șoferița automobilului Porshe, care a provocat accidentul. ”Prinsă beată în trafic, cu permis suspendat și 43 procese contravenționale”, titrează Cotidianul. Șoferița în vârstă de 34 de ani, care se afla la volanul mașinii Porsche Cayenne și s-a izbit într-un troleibuz, ar fi condus cu 130 km/h și ar fi ignorat culoarea roșie a semaforului,  notează sursa citată, cu referire la date oferite de poliție. Oamenii legii au mai stabilit că, din 2010 și până în prezent femeia a reușit să adune 43 procese-verbale contravenționale, dintre care:

– conducerea fără centură – 8 cazuri

– ignorarea de sens obligatoriu – 5 cazuri

– provocarea accidentelor – 4 cazuri

– depășirea vitezei – 2 cazuri

– accidente ușoare – 2 cazuri

– conducerea în stare de ebrietate – 2 cazuri

– conducerea fără revizie tehnică – 2 procese verbale.

– părăsirea locului accidentului

– folosirea telefonului mobil în timpul ce conduce.

Mai multe imagini video privind încălcările şoferiţei automobilului Porsche Cayenne au fost plasate pe Facebook, imediat după producerea accidentului de la Buiucani, scrie Adevărul. În una dintre ele, şoferiţa este în stare de ebrietate avansată, iar un martor încearcă să o convingă pe aceasta să iasă din maşină. Într-o altă imagine video, la fel surprinsă de un martor, şi la fel în stare de ebrietate, aceasta părăseşte locul accidentului, iar la scurt timp de izbeşte cu maşina de un gard.

Ziarul de Gardă scrie despre cazul a patru studente de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, care ar fi lovit, la 23 septembrie, o femeie, acestea fiind exmatriculate ulterior. Tinerele sunt originare din Israel și erau în anul III. Responsabilii de la universitate s-au autosesizat după ce în spațiul public a apărut o înregistrare video și informații precum că studentele au agresat fizic o femeie. Cu o reacție la acest incident a venit și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a afirmat ieri că serviciile de migrație ar trebui să examineze oportunitatea retragerii vizei de ședere a acestora. Pe de altă parte, reprezentanții asociației „Promo-LEX” au remarcat că „faptele huliganice ale unor participante la conflict nu au nicio legătură cu statutul de străin al acestora”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
1,83 °C
cer fragmentat
Umiditate:74 %
Vint:3,1 m/s
Tue
5 °C
Wed
4 °C
Thu
2 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău